39 weken zwanger

In dit artikel
39 weken zwanger

dossier Je bevalling komt nu heel snel dichterbij, het kan ieder moment zo ver zijn maar het kan ook nog drie weken op zich laten wachten. Slechts 1 op de 20 baby’s wordt geboren op de uitgerekende dag.

Lees ook: 2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

Mama tijdens week 39

  • In de laatste weken van je zwangerschap kan je veel vocht vasthouden. Knellende kleding is dan niet prettig om te dragen. Trek dus ruime, niet knellende kleding aan. Je benen op een verhoging leggen, helpt ook.
  • Vanaf nu kan je bevalling ieder moment beginnen. Als je voor het eerst moeder wordt, maak je je misschien ongerust dat je de eerste tekenen van de bevalling niet zult merken of dat de bevalling ineens op gang zou komen. Wees gerust, dat merk je meteen. Het komt bovendien maar zeer zelden voor dat een baby zo snel geboren wordt dat zijn of haar moeder niet op tijd in het ziekenhuis geraakt. Integendeel, veel aanstaande ouders worden door de arts in het ziekenhuis terug naar huis gestuurd omdat ze te vroeg gekomen zijn.
  • Een eerste teken kan zijn dat je de slijmprop verliest. Die sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. De hoeveelheid bloedverlies is niet groter dan bij beginnende maandstonden. Je hoeft echter niet te panikeren. Dit kan al een week vóór de effectieve start van de weeën gebeuren.
  • Als je vruchtwater uit de vagina verliest, zijn de vliezen gebroken. Het vruchtwater vloeit in een stroom of druppelsgewijs en is in tegenstelling tot urine niet op te houden. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk, maar gebeurt wel onverwachts. Na het breken van de vliezen wordt je baby het best geboren binnen de 24 uur om infectie te voorkomen. Zelfs indien je nog geen weeën hebt, kom je het best naar het ziekenhuis. Is het vruchtwater geelgroenig? Neem dan direct contact op met de verloskundige/huisarts. Geelgroen vruchtwater kan wijzen dat de ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater is terecht gekomen. Dat kan betekenen dat de baby het benauwd heeft.

Lees ook: Wat gebeurt er met je vagina na de bevalling?

  • Als de weeën begonnen zijn, dan is de bevalling op komst. ‘Echte’ weeën komen met regelmatige tussenpozen die steeds korter worden. Als er minder dan tien minuten tussen twee weeën zit, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan.

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

unsplash_bevalling_zwanger_ziekenhuis_geboorte.jpg

Je baby tijdens week 39

Je baby is nu ongeveer 50 cm lang en weegt ongeveer 3200 – 3400 gram.

  • Je baby groeit nu nog nauwelijks. Zijn hersenen groeien wel nog door, ook na de geboorte. Op dit moment werken zijn longen nog hard om surfactant aan te maken. Dit is een soort smeermiddel dat helpt voorkomen dat de vele luchtblaasjes aan elkaar plakken wanneer hij voor het eerst zelf ademhaalt.
  • Na 39 weken zwangerschap wordt de huid van je baby steeds gladder en krijgt een beetje kleur. Dit komt door de dikkere laag vet en omdat je baby nog weinig pigment heeft.
  • Je baby ligt nu startklaar voor de baarmoedermond. Zijn botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. Het hoofd kan daar vrij makkelijk door, omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofd wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dat trekt vanzelf bij.

Lees ook: Zo vervormt de schedel van een baby tijdens de geboorte

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram