kanker

Gynaecologisch onderzoek: Uitstrijkje van de baarmoederhals

dossier 11/07/2022

Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Ze worden op een rechthoekig glaasje uitgestreken. Daarna vindt onderzoek in het laboratorium plaats. Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt.

lees meer »

Longkankerchirurgie: keuze ziekenhuis is van levensbelang

nieuws 1/05/2016

Van alle ziekenhuizen die in 2014 longkankerchirurgie uitvoerden, komt bijna één op de drie niet aan tien ingrepen op een jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Zeer zorgwekkend, want in die ziekenhuizen heb je dubbel zoveel kans om te sterven als in ziekenhuizen die meer ingrepen uitvoeren, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

lees meer »

Behandeling huidkanker kan veel beter

nieuws 1/05/2016

De behandeling van huidkanker kan veel beter door rekening te houden met de individuele kenmerken van de patiënten en van de tumoren. Dat blijkt uit een studie van Maastricht UMC+ waarin het effect van drie therapieën op honderden patiënten werd onderzocht.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Bepaalt uw woonplaats of u sterft aan kanker?

nieuws 30/08/2022

Recent publiceerde de FOD Economie cijfers over doodsoorzaken bij Belgen in het jaar 2013. Daaruit blijkt onder meer dat er dat er sterke verschillen in kankersterfte per gemeente bestaan. Betekent dit dan dat u woonplaats bepaalt of u sterft aan kanker?

lees meer »

Belgische doorbraak in onderzoek naar huidkanker

nieuws 18/05/2021

Een onderzoeksteams van VIB/KU Leuven en UGent legden een opmerkelijke link bloot tussen melanoom en het gen SAMMSON. Dit gen is cruciaal voor de groei van agressieve huidkanker. Dat betekent een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, opgeleverd.

lees meer »

Versterkt zingen in koor immuunsysteem van kankerpatiënten?

nieuws 22/04/2016

Eén uur zingen in een koor versterkt het immuunsysteem, vermindert stress en heeft een positief effect op het gemoed en de gezondheid bij kankerpatiënten en hun verzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië van Tenovus Cancer Care en de Royal College of Music.

lees meer »

Van kinderkanker genezen mannen zijn vaker kinderloos

nieuws 28/08/2019

Mannen die genezen zijn van kinderkanker hebben later minder kans op het krijgen van kinderen en maken vaker gebruik van voortplantingstechnieken. Dat blijkt uit een Noorse studie bij ruim 2.600 mannen die voor hun 25e jaar kanker hadden gekregen en hiervan waren genezen.

lees meer »

Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

nieuws 8/02/2021

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven vaak geen klachten. Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces.

lees meer »

Video: Hysteroscopie

video 20/08/2019

Is een hysteroscopie pijnlijk? Hoe ziet een hysteroscoop waarmee ze via je vagina naar binnen gaan, eruit. En wat voel je wel en niet tijdens het baarmoederonderzoek?

lees meer »

Hoe groot is uw kans op dikkedarmkanker?

nieuws 29/02/2016

Ongeveer 1 op 20 Belgen krijgt dikkedarmkanker. 19 op 20 krijgt het dus niet. Alleen valt vooraf niet te voorspellen of u bij die 19 behoort. Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontwikkelen van darmkanker. Verschillende factoren dragen hiertoe bij, maar ze zijn nog niet allemaal bekend.

lees meer »

Verfijnde test voor eierstokkanker

nieuws 22/02/2016

Wetenschappers van het UZ Leuven en het International Ovarian Tumor Analysis-team hebben een verfijnde test voor de opsporing van eierstokkanker ontwikkeld. Zo kunnen alle patiënten nu een accurate diagnose krijgen, waar vroeger 20 tot 25% niet kon geholpen worden.

lees meer »

Video: Wat is dikkedarmkanker?

video 22/12/2021

In deze animatie leggen we uit wat dikkedarmkanker is en wat de symptomen ervan zijn. We bespreken wanneer je een verhoogd risico hebt op kanker in de dikke darm en hoe de diagnose wordt gesteld.

lees meer »

Sterke toename huidkanker

nieuws 18/05/2021

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is volgens KWF sterk toegenomen. In 2004 waren er in Nederland 28.000 nieuwe gevallen van huidkanker. De afgelopen jaren is dit gestegen tot meer dan 50.000.

lees meer »

Video : Baarmoederkanker

video 11/05/2016

Wat is baarmoederkanker eigenlijk precies? In deze animatie wordt uitgelegd wat de risicofactoren, zoals tamoxifen, en de mogelijke symptomen zijn.

lees meer »

Sneller resistent voor geneesmiddel tegen borstkanker

nieuws 9/07/2022

Patiënten met hormoongevoelig borstkanker kunnen sneller resistent worden voor het geneesmiddel tamoxifen. Dit blijkt uit Amerikaans-Nederlands onderzoek. Uit het onderzoek blijkt met name dat het eiwit APOBEC3B mogelijk de resistentievorming tegen tamoxifen stimuleert.

lees meer »

12 manieren om het risico op kanker te verminderen

nieuws 3/02/2016

Het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology publiceerde in december 2015 een speciaal nummer over de vierde editie van de European Code Against Cancer. Deze Europese Kankercode werd opgesteld door een wetenschappelijk comité onder leiding van het International Agency for Research on Cancer.

lees meer »

18 bewezen risicofactoren voor kanker

nieuws 29/01/2016

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt op basis van onderzoek bij mens en dier lijsten op van stoffen die zeker kankerverwekkend zijn (categorie 1), die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn (categorie 2A)

lees meer »

Kanker: toeval of eigen schuld?

nieuws 29/01/2016

De meeste kankers ontstaan niet door roken, overgewicht, ongezonde voeding enzovoorts maar door toeval, schreven wetenschappers begin 2015. Onzin, zo reageerden andere wetenschappers eind vorig jaar: omgevingsfactoren zijn bepalend. Wie heeft gelijk?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram