kanker

Video : Baarmoederkanker

video 11/05/2016

Wat is baarmoederkanker eigenlijk precies? In deze animatie wordt uitgelegd wat de risicofactoren, zoals tamoxifen, en de mogelijke symptomen zijn.

lees meer »

Sneller resistent voor geneesmiddel tegen borstkanker

nieuws 9/07/2022

Patiënten met hormoongevoelig borstkanker kunnen sneller resistent worden voor het geneesmiddel tamoxifen. Dit blijkt uit Amerikaans-Nederlands onderzoek. Uit het onderzoek blijkt met name dat het eiwit APOBEC3B mogelijk de resistentievorming tegen tamoxifen stimuleert.

lees meer »

12 manieren om het risico op kanker te verminderen

nieuws 3/02/2016

Het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology publiceerde in december 2015 een speciaal nummer over de vierde editie van de European Code Against Cancer. Deze Europese Kankercode werd opgesteld door een wetenschappelijk comité onder leiding van het International Agency for Research on Cancer.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

18 bewezen risicofactoren voor kanker

nieuws 29/01/2016

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt op basis van onderzoek bij mens en dier lijsten op van stoffen die zeker kankerverwekkend zijn (categorie 1), die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn (categorie 2A)

lees meer »

Kanker: toeval of eigen schuld?

nieuws 29/01/2016

De meeste kankers ontstaan niet door roken, overgewicht, ongezonde voeding enzovoorts maar door toeval, schreven wetenschappers begin 2015. Onzin, zo reageerden andere wetenschappers eind vorig jaar: omgevingsfactoren zijn bepalend. Wie heeft gelijk?

lees meer »

Vetweefsel in de borst stimuleert tumorgroei

nieuws 9/06/2021

Het vetweefsel van de borst speelt een belangrijke rol bij de progressie van borstkanker, zeker bij vrouwen met overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan het UZ Gent. Uit het onderzoek blijkt dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, in wisselwerking treedt met de tumor.

lees meer »

Een nieuwe test voor de screening van prostaatkanker

nieuws 19/01/2016

Volgens een studie van het Zweedse Karolinska Institutet die werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet Oncology, is er een nieuwe test om prostaatkanker op te sporen, die beduidend beter zou werken dan de klassieke “dosering van PSA”.

lees meer »

Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen hpv-vaccins

nieuws 15/03/2022

Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) verhoogt niet het risico op twee zeldzame syndromen bij jonge vrouwen: complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, een chronischepijnsyndroom dat een ledemaat treft) en posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom,

lees meer »

Zestien vragen over jodiumtabletten bij een nucleair ongeval

nieuws 29/08/2019

Bij een ernstige nucleaire of radiologische noodsituatie ten gevolge van bijvoorbeeld een incident in een kerncentrale, een incident tijdens de productie, het transport en het gebruik van radioactieve stoffen of sommige terroristische aanslagen, kan radioactief jodium vrijkomen in de atmosfeer,

lees meer »

Bevolkingsonderzoek kanker: positieve resultaten

nieuws 2/12/2015

In 2014 kregen 406.913 vrouwen een uitnodiging voor een screeningsmammografie. Bijna de helft (48%) ging hierop in. Telt men daar de vrouwen bij die buiten het bevolkingsonderzoek een screeningsmammografie krijgen of die uitgesloten zijn van deelname (bijvoorbeeld omdat ze in behandeling zijn), dan betekent dat 65%.

lees meer »

Minder controle bij familiaire darmkanker veilig

nieuws 2/12/2015

Mensen met familiaire dikkedarmkanker kunnen hun darmen elke vijf à zes jaar laten controleren op voorstadia van darmkanker. Die frequentie is hoog genoeg om ontsporende cellen tijdig te ontdekken en te verwijderen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

lees meer »

Kanker ontdekken via de bloedplaatjes?

nieuws 30/11/2015

Volgens een artikel in het prestigieuze tijdschrift Cancer Cell hebben onderzoekers van de VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam een techniek op punt gezet die kanker kan opsporen door een enkele druppel bloed te analyseren.

lees meer »

Wat kunt u doen als er te veel radon in uw huis zit?

nieuws 20/08/2019

Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat van nature aanwezig in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.

lees meer »

Minder overlijdens door darmkanker in België

nieuws 4/11/2015

Vandaag eist darmkanker bijna een derde minder slachtoffers dan 20 jaar geleden. Dat zijn elk jaar 1000 mannen en 800 vrouwen die niet overlijden door deze ziekte. België hoort daarmee bij de beste van de Europese klas, naast Duitsland en Groot-Brittannië.

lees meer »

Systematische genetische screening van borstkanker?

nieuws 4/11/2015

Ongeveer 15% van alle gevallen van borstkanker is niet-hormoongevoelig. Die borstkankers zijn meestal agressief van aard. Een onderzoeksteam van het UZ Brussel onder de leiding van Prof. Jacques De Grève heeft vastgesteld dat er een genetische afwijking aan de basis ligt van 25% van deze kankers.

lees meer »

Eenvoudige bloedtest meet risico op leverkanker

nieuws 13/08/2019

Onderzoekers van het UZ Gent en VIB hebben een test ontwikkeld die het risico op leverkanker kan meten bij mensen met levercirrose. De resultaten van het Gentse onderzoek worden deze week bekendgemaakt op United European Gastroenterology, het belangrijkste Europese congres voor maag-, darm- en leverspecialisten.

lees meer »

Helpt tai chi bij chronische ziekten?

nieuws 19/10/2015

Tai chi zou een gunstige invloed hebben bij oudere mensen met chronische aandoeningen als borstkanker, hartfalen, COPD en artrose. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van het British Journal of Sports Medicine.

lees meer »

Preventie kankerscreening redt levens

nieuws 15/10/2015

Het bevolkingsonderzoek naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker in Vlaanderen redt levens en is een goede investering voor onze bevolking. In totaal kunnen over een periode van 20 jaar naar schatting 10.700 overlijdens ten gevolge van kanker worden vermeden door de preventieve bevolkingsonderzoeken:

lees meer »

Pil tegen kanker werkt beter met cola

nieuws 9/07/2022

Het medicijn tegen longkanker erlotinib wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat werd voorgesteld op het 2015 European Cancer Congress in Wenen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram