kanker

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig
dossier 28/08/2019

Een poliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen kunnen op meerdere plaatsen ontstaan zoals de darmen, de maag, de neus en de blaas. Ze kunnen allerlei vormen (plat als een knoop, een bolletje, met een steeltje als een paddestoel...) en maten hebben, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

1 op de 5 vrouwen heeft lichte klachten na uitstrijkje

nieuws 9/03/2017

Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat nemen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgt te maken met lichamelijke klachten na het onderzoek of na een vervolgbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse universitair Erasmus Medisch Centrum.

lees meer »

Ademtest voor maag- en slokdarmkanker?

nieuws 3/03/2017

Volgens onderzoekers van het Imperial College London en het Karolinska Institutet in Zweden is maag- en slokdarmkanker op te sporen via een ademtest, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift EOS.

lees meer »

Video: Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

video 15/01/2021

In deze animatie laten we zien hoe een uitstrijkje wordt gemaakt. Bij vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar wordt dit inwendig onderzoek uitgevoerd om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Ook vertellen we meer over de mogelijk uitslagen van een uitstrijkje.

lees meer »

Kunnen moedervlekken kwaad ?

nieuws 21/02/2017

Moedervlekken of pigmentvlekken zijn licht tot donker bruin gekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid. Ze kunnen groot of klein zijn, vlak of bol, rond, ovaal of rafelig en zijn soms ook behaard. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.Moedervlekken of naevus zijn een normaal verschijnsel.

lees meer »

Schrijven helpt bij verwerken kanker

nieuws 13/02/2017

Schrijven helpt ex-kankerpatiënten om het eigen leven in kaart te brengen en beter om te gaan met de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het VUmc Cancer Center Amsterdam. Veel mensen ervaren na de behandeling van kanker dat er allerlei levensvragen op hen af komen.

lees meer »

Nieuwe generatie immunotherapie voor kanker wordt sneller terugbetaald

nieuws 13/02/2017

In ons land was de tegemoetkoming voor de nieuwe types immunotherapie tot eind 2016 voorbehouden voor patiënten met een vergevorderd melanoom. Sinds 1 januari 2017 werd een versnelde procedure ingevoerd die tegemoetkoming voor immunotherapie ook mogelijk maakt voor patiënten met long- en nierkanker en met een Hodgkin-lymfoom.

lees meer »

Verhoogt veel seks de kans op baarmoederhalskanker?

nieuws 8/02/2017

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Elke vrouw die besmet is met het HPV-virus kan baarmoederhalskanker krijgen. Iedereen die seksueel actief is kan het humaan papillomavirus oplopen, het is namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die erg besmettelijk is.

lees meer »

Bewegen heeft gunstig effect bij prostaatkanker

nieuws 23/01/2017

Vijf uur aan bewegen per week heeft mogelijk een positief effect op het overleven van prostaatkanker. De kans op genezing zou met 34 procent stijgen. Onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 10.000 mannen tussen de vijftig en 93 jaar in de periode van 1992 tot 2011.

lees meer »

Moet het klassieke uitstrijkje vervangen worden door een HPV-test?

nieuws 5/08/2019

In Nederland wordt het klassieke uitstrijkje met een PAP-test vanaf 2017 vervangen door een HPV-test. Daarbij wordt de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV-test) in het uitstrijkje onderzocht. Pas als dit virus aanwezig is, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende precancereuze cellen.

lees meer »

Zijn darmpoliepen gevaarlijk?

nieuws 29/12/2016

Meestal zijn darmpoliepen onschuldig. Maar soms kunnen ze kwaadaardig worden en dikkedarmkanker (colorectale kanker) veroorzaken. Probleem is dat men aan de buitenkant van de poliep niet kan zien of hij onschuldig is of niet. Dit blijkt pas nadat het weefsel van de poliep is onderzocht.

lees meer »

Netvlieskanker of retinoblastoom bij kinderen

Netvlieskanker of retinoblastoom bij kinderen
dossier 4/07/2024

Netvlieskanker of retinoblastoom is een zeldzame vorm van oogkanker die vooral voorkomt bij jonge kinderen onder de 5 jaar. Bij vier op tien kinderen gaat het om een erfelijke kanker: hij wordt veroorzaakt door een genetische afwijking of genmutatie die overerfbaar is.

lees meer »

Hebben vrouwen met grote borsten meer kans op borstkanker?

Hebben vrouwen met grote borsten meer kans op borstkanker?
dossier 6/02/2023

De grootte van de borsten heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen. Of u nu kleine of grote borsten hebt, maakt niks uit. Borstkanker komt wel vaker voor bij vrouwen met dicht borstweefsel, dat wil zeggen borsten met veel klier- en bindweefsel en relatief weinig vet.

lees meer »

Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

nieuws 28/11/2016

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat een ontsteking in zogenaamde steuncellen kan leiden tot genetische schade in stamcellen, en zo kan bijdragen aan kwaadaardige verandering van weefsel.

lees meer »

Nieuwe gids over huidkanker

nieuws 18/05/2021

De Stichting tegen Kanker publiceerde een nieuwe gids over huidkanker ‘Red je vel’. Daarin vind je een helder antwoord op de meest gestelde vragen rond huidkanker, gebaseerd op het recent wetenschappelijke onderzoek.

lees meer »

Hoe uitzaaiende kanker zich aanpast aan omgeving

nieuws 17/11/2019

Kankercellen die uitzaaien, stemmen hun metabolisme af op de organen die ze infiltreren. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van VIB en KU Leuven. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Cell Reports.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram