Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben een set van negen genen geïdentificeerd waarmee kan worden voorspeld welke prostaatkankerpatiënten een hoog risico lopen op terugkeer van de ziekte.
Elke dag krijgen gemiddeld 107 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een ziekte die fysiek en psychisch erg ingrijpend is voor de patiënten. Voor hun naasten is het een erg verwarrende en moeilijke periode.
Amper vier op de tien Vlaamse vrouwen laat nog een uitstrijkje nemen als ze de leeftijd van 55 voorbij zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing, een expertisecentrum dat bevolkingsonderzoeken naar kanker coördineert. ‘
Lange mensen hebben een grotere kans op kanker dan kleine mensen. Elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm dat werd voorgesteld op het congres van de European Society for Paediatric Endocrinology.
Een Europees onderzoeksproject aan 26 Europese universiteiten onderzocht de relatie tussen kankerverwekkende stoffen in de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap en het risico op het ontstaan van kanker bij kinderen.
Infecties met het humaan papillomavirus (HPV) komen veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Infecties met een laag-risico type van het virus kunnen genitale wratten veroorzaken; een langdurige HPV infectie met een hoog-risico type kan bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken.
Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In België worden jaarlijks ca. 2000 mensen getroffen door hoofd- en halskanker.
Het risico op alcoholgerelateerde kankers, zoals borst- en darmkanker en kanker van mond, keel en slokdarm, begint bij vrouwen al meetbaar te stijgen vanaf een alcoholconsumptie van één glas per dag.
Lang niet alle vrouwen bezoeken tijdig een gynaecoloog of huisarts voor een gynaecologisch onderzoek. Zo zou slechts 60% van de vrouwen op regelmatige basis een uitstrijkje of PAP-test laten nemen. Zo'n 40% laat zelden of zelfs nooit een uitstrijkje nemen.
Baarmoederhalskanker is de tweede belangrijkste kanker bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 44 jaar. Jaarlijks worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door deze kanker.
Glyfosaat, de werkzame stof van Roundup, is het meest gebruikte onkruid verdelgend middel. Het kenmerkt zich door een korte nawerking ; met andere woorden, het breekt snel af. Het wordt gezien als een van de veiligste herbiciden en is toegelaten in alle 28 lidstaten van de Europese Unie.
Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Uit een onderzoek in The Lancet Oncology blijkt dat elke vijf jaar dat een vrouw de pil slikt, de kans op de ziekte met 25 procent afneemt.
Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.
Al meer dan 100 Belgische baby's zijn verwekt door in-vitromaturatie: een techniek waarbij onrijpe eicellen worden geoogst om ze later te laten uitrijpen in het laboratorium.
Volgens een artikel in het wetenschappelijke vakblad Circulation zouden frisdranken wereldwijd verantwoordelijk zijn voor meer dan 184.000 doden per jaar. Getransponeerd naar ons land zou het gaan om zowat 4 à 500 doden per jaar.
Er bestaat voldoende bewijskracht dat opsporing van borstkanker door middel van tweejaarlijkse mammografie bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar doeltreffend is om de sterfte door deze kanker te doen dalen met ongeveer 40 percent in deze leeftijdsgroep.
Nieuw onderzoek in het tijdschrift BMJ laat zien dat roken bij mensen ouder dan 60 jaar ook risicoverhogend is en dat stoppen met roken dit risico nog wel degelijk kan verlagen.
Een dosis humaan papillomavirusvaccin (Cervarix) geeft mogelijk dezelfde bescherming tegen HPV-infecties als twee en drie doses. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 26.000 gezonde vrouwen tussen 14 en 25 jaar,
Pancreaskanker is één van de meest agressieve kankers en wordt vaak laattijdig vastgesteld. Op het moment van de diagnose is de kanker vaak uitgezaaid, waardoor genezing niet meer mogelijk is.
Hoe hoger de BMI van postmenopauzale vrouwen, hoe hoger de kans op borstkanker in vergelijking met vrouwen met een normaal BMI (minder dan 25). Afvallen verlaagt deze kans helaas niet. Dit blijkt uit een studie in JAMA Oncology.
Van de 6.000 vrouwen die een prenatale NIPT-test lieten doen in het centrum menselijke erfelijkheid van UZ Leuven, werd bij drie vrouwen ook kanker vastgesteld.
Er is meer dan voldoende bewijs dat de huidige bevolkingsonderzoeken naar borstkanker tot meer voordelen dan nadelen leiden. Deelnemende vrouwen hebben een 40% lagere kans om aan borstkanker te overlijden, en het is van nut voor vrouwen van 50 tot 74 jaar.
In de strijd tegen baarmoederhalskanker start de Vlaamse overheid met een proefproject waarbij vrouwen met een HPV-zelfafnametest zelf een staaltje slijm uit de vagina kunnen nemen en dit opsturen naar het labo.
Leukemie is de meest voorkomende kanker bij kinderen en jongeren. Ongeveer 30% van alle kinderkankers is leukemie. Bovendien stijgt het aantal leukemiegevallen met bijna 1% per jaar. de oorzaak hiervan is niet bekend.
Vraag Belgen naar de belangrijkste oorzaken van kanker en ze denken aan tabak en zonnebanken, maar ook aan luchtvervuiling en voedingsadditieven. De gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging blijken onderschat.
Nieuwe cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) tonen opnieuw aan dat het sterfterisico na een Whipple-operatie dubbel zo hoog is in ziekenhuizen die minder dan tien ingrepen per jaar doen.
Asbest is sinds 1998 verboden en mag niet meer gebruikt worden. Maar het is nog in veel huizen aanwezig in asbesthoudende materialen, zoals asbestcement (golfplaten, dakleien, buizen, bloembakken, ...
art- en vaatziekten blijven de belangrijkste doodsoorzaak bij de Belgen, zelfs al daalt hun relatieve belang elk jaar. Kanker staat op de tweede plaats. Dat blijkt uit de meest recente tendensen in doodsoorzaken, voor het jaar 2012, die de Algemene Directie Statistiek van de FOD Financiën publiceerde.