luchtweginfecties

Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden

Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden
dossier 11/01/2018

Nooit meer de griep? Klinkt zalig in onze oren. Spijtig genoeg is dat niet erg realistisch. Nochtans kan je heel wat doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van de griep wordt én ook om andere mensen niet te besmetten moest je toch zelf de griep te pakken krijgen.

lees meer »

Stomen helpt niet tegen verkoudheid

nieuws 1/01/2018

Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op de klachten. Dat wordt bevestigd in een recente Cochrane-review waarin bestaand onderzocht wordt geanalyseerd.

lees meer »

Risicopatiënten onvoldoende gevaccineerd tegen griep

Risicopatiënten onvoldoende gevaccineerd tegen griep
nieuws 22/10/2017

De vaccinatiegraad bij risicopersonen, mensen die met hen in contact komen en zorgverleners is te laag in België. Belgische diabetici zijn in hetzelfde bedje ziek. Uit verschillende studies blijkt dat amper iets meer dan de helft van hen zich jaarlijks laat inenten. Bij jonge risicopatiënten zijn de cijfers zelfs ontstellend laag.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Meestal geen antibiotica nodig bij acute bronchitis

Meestal geen antibiotica nodig bij acute bronchitis
nieuws 3/10/2017

Bij een acute bronchitis zijn meestal geen antibiotica nodig. Mogelijke uitzondering op die regel zijn oudere of kwetsbare patiënten, al bestaat er ook bij hen onvoldoende bewijs dat antibiotica zinvol zijn. Dat blijkt uit een recente Cochrane Review.

lees meer »

Legionella: hoe voorkom je een besmetting thuis?

Legionella: hoe voorkom je een besmetting thuis?
nieuws 8/08/2017

In de zomer kan de temperatuur in waterleidingen van woningen tot meer dan 25 °C oplopen. Daardoor kan, in combinatie met lange stilstand, legionellagroei optreden. Maar de kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein.

lees meer »

Griep is op komst

Griep is op komst
nieuws 2/01/2017

De recentste gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wijzen op een geringe griepactiviteit in België. Tussen 12 en 18 december 2016 hebben 57 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor een griepaal syndroom.

lees meer »

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

nieuws 22/12/2016

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

lees meer »

Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?

Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?
nieuws 8/12/2016

Er bestaat meer en meer wetenschappelijk bewijs dat zinktabletten en zinksiroop een verkoudheid kunnen voorkomen, de symptomen (in beperkte mate) kunnen milderen en de duur van een verkoudheid met gemiddeld één dag kunnen verkorten. Normaal duurt een verkoudheid ongeveer 7 dagen.

lees meer »

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?
dossier 8/11/2016

Het griepvaccin heeft een algemene efficiëntie van 70%; de doeltreffendheid varieert volgens de leeftijd: bij oudere mensen neemt de werking af. Gevaccineerde personen kunnen dus toch nog de griep krijgen, maar meestal gaat het dan om een minder zware vorm.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 24/10/2016

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Helft ziekenhuispersoneel niet gevaccineerd tegen griep

nieuws 21/06/2016

Ongeveer de helft van het personeel van ziekenhuiszen en woonzorgcentra laat zich niet vaccineren tegen de seizoensgriep, alhoewel dat sterk wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad omdat zij in nauw contact staan met de risicogroepen voor griep: zwangere vrouwen, ouderen en chronisch zieken.

lees meer »

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen
nieuws 1/04/2016

Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.

lees meer »

Toename van de griepactiviteit in België

Toename van de griepactiviteit in België
nieuws 14/03/2016

De meest recente gegevens van het WIV tonen voor de eerste week van maart opnieuw een toename van de griepactiviteit aan. Het aantal consultaties bij een huisarts voor een griepaal syndroom bleef tussen 29 februari en 6 maart toenemen.

lees meer »

Mannen kunnen écht zieker zijn van de griep dan vrouwen

nieuws 24/02/2016

Het is mogelijk dat mannen niet alleen kleinzerig zijn als ze dood lijken te gaan aan een griepje, maar dat ze ook effectief meer last hebben van het griepvirus. Dat is althans wat een onderzoek van de Britse Johns Hopkins Universiteit lijkt aan te tonen.

lees meer »

Griep is nu echt in het land

nieuws 4/02/2016

Wachtzalen van dokters zitten vol zieken. ‘We zitten met een beginnende griepepidemie en het aantal zieken zal alleen nog stijgen, verwachten we’, luidt het bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram