Tussen 28 januari en 3 februari 2019 hebben 365 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.).
Bij het begin van de winter benadrukten specialisten nog dat ze dit jaar geen grote griepepidemie verwachten. Maar nu staat de griep toch voor de deur, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).
Hoesten komt bij vrijwel alle problemen van de luchtwegen voor. Het is meestal een beschermingsmechanisme van het lichaam om slijm, ziektekiemen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te blazen.
Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek, waaraan de Universiteit Antwerpen meewerkte, blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan hebben bij antibiotica.
46 procent van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Een lepeltje honing kan wonderen doen bij een verkoudheid. Daarom raden het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) en Public Health England (PHE) voortaan aan om eerst daarmee te beginnen voor je naar de dokter stapt. De Britse gezondheidsdiensten willen daarmee het veelvuldig gebruik van antibiotica tegengaan.
Volgens een studie aan het universitair ziekenhuis UMC Utrecht bestaat er waarschijnlijk geen oorzakelijke verband tussen een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) en het ontstaan van astma op de leeftijd van zes.
Op basis van de gegevens van het netwerk van huisartsenpeilpraktijken schat het WIV dat er in de periode van 2 oktober 2017 tot 25 maart 2018 655 000 raadplegingen voor een griepaal syndroom plaatsvonden.
"Viral" gaan, is een wonderlijk fenomeen. Maar "viral" gaan, is minder leuk als het om echte virussen gaat, zoals een griepvirus, of een nog veel kwaadaardiger virus.
Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt pleiten voor 'sociale hygiëne' en een langere kerstvakantie om griepepidemies in te dijken.
Voel je een flinke niesbui opkomen, maar knijp je voor alle zekerheid je neus dicht om gênante ‘hatsjoe’-geluiden te voorkomen? Dan kan je lichaam schade oplopen. Dat stellen Britse dokters in het medisch vakblad BMJ Case Reports.
Nooit meer de griep? Klinkt zalig in onze oren. Spijtig genoeg is dat niet erg realistisch. Nochtans kan je heel wat doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van de griep wordt én ook om andere mensen niet te besmetten moest je toch zelf de griep te pakken krijgen.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op de klachten. Dat wordt bevestigd in een recente Cochrane-review waarin bestaand onderzocht wordt geanalyseerd.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontving vorig griepseizoen meerdere meldingen over reclame voor niet geregistreerde geneesmiddelen op websites van homeopathische praktijken.
De vaccinatiegraad bij risicopersonen, mensen die met hen in contact komen en zorgverleners is te laag in België.
Belgische diabetici zijn in hetzelfde bedje ziek. Uit verschillende studies blijkt dat amper iets meer dan de helft van hen zich jaarlijks laat inenten. Bij jonge risicopatiënten zijn de cijfers zelfs ontstellend laag.
Bij een acute bronchitis zijn meestal geen antibiotica nodig. Mogelijke uitzondering op die regel zijn oudere of kwetsbare patiënten, al bestaat er ook bij hen onvoldoende bewijs dat antibiotica zinvol zijn. Dat blijkt uit een recente Cochrane Review.
In de zomer kan de temperatuur in waterleidingen van woningen tot meer dan 25 °C oplopen. Daardoor kan, in combinatie met lange stilstand, legionellagroei optreden. Maar de kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein.
Voel je je eenzaam? Dan komt je verkoudheid wellicht harder aan dan wanneer je in dat niet bent. Dat suggereert een nieuwe studie, verschenen in het vakblad Health Psychology.
Nederlandse huisartsen schrijven bij luchtweginfecties regelmatig antibiotica voor, ook wanneer richtlijnen dit niet aanbevelen. Dit blijkt uit onderzoek door het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
De griepvirussen die nu bij patiënten met griepachtige klachten worden aangetroffen, komen redelijk overeen met de virussen in het vaccin. Dit blijkt uit tussentijdse onderzoeksresultaten van het Europese project I-MOVE naar vaccineffectiviteit van de griepprik.
Voor kinderen onder de vijf jaar is een nieuwe test (ImmunoXpert) ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren onderscheid kunnen maken of een patiëntje met koorts of acute luchtwegproblemen een bacteriële of virale infectie heeft.
In de eerste weken van dit jaar werden in ons land ongeveer een derde meer sterfgevallen genoteerd. Grote boosdoener is de griepepidemie, die momenteel op haar hoogtepunt is. Dat bevestigt ook viroloog Marc Van Ranst.
De recentste gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wijzen op een geringe griepactiviteit in België. Tussen 12 en 18 december 2016 hebben 57 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor een griepaal syndroom.
Het klopt inderdaad dat de kans zeer klein is dat een verkoudheid via de mond, bijvoorbeeld door kussen, wordt overgedragen. De belangrijkste groep verkoudheidsvirussen behoren tot de groep van de rhinovirussen.
Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.