Mondmaskers zullen een cruciale rol spelen in de exitstrategie, die ons langzaam uit de coronacrisis moet brengen. Burgerinitiatieven Maakjemondmasker.be lanceren daarom de Nationale Naaiactie, die moet zoveel mogelijk mensen stimuleren om zelf mondmaskers te maken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen aan om een mondmasker te dragen als ze zelf symptomen vertonen of als ze in contact komen met iemand die vermoedelijk het coronavirus heeft. Het is wel van belang om deze op een correcte manier aan te brengen, anders krijg je een vals gevoel van bescherming.
Normaal zoeken we elkaar op als we iemand verliezen, maar in tijden van social distancing lijken we er alleen voor te staan. Het online platform wijrouwenmee.be steekt familieleden en vrienden van COVID-19-slachtoffers een hart onder de riem.
Luchtvervuiling neemt mensen wereldwijd gemiddeld drie jaar van hun leven af, in de eerste plaats door het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Het heeft een grotere impact op onze levensverwachting dan roken en aandoeningen zoals malaria en hiv/aids.
Heel wat mensen hebben COVID-19 zonder dat ze het weten. Ze zijn niet of nauwelijks ziek. Anderen zijn wekenlang doodziek, en sommigen overlijden er zelfs aan. Waarom wordt de ene mens zoveel zieker dan de andere? Marc Van Ranst geeft uitleg.
In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. ‘Maar dat is geen goede strategie’, zegt viroloog Steven Van Gucht.
Door de quarantainemaatregelen die sinds de coronacrisis gelden, verwachten experts een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld. Het Vlaams Apothekers Netwerk stelt dan ook voor om een codewoord te lanceren waarmee slachtoffers onopvallend hulp kunnen vragen.
Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken, maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?
Sciensano heeft het Rode Kruis gevraagd om alle bloedstalen ter beschikking te stellen voor een grootschalig bevolkingsonderzoek. Enerzijds om een beter beeld te krijgen op het aantal besmettingen in Vlaanderen, maar vooral ook om te kijken of er geen antistoffen gevonden worden tegen het coronavirus.
Universitaire ziekenhuizen dringen aan op een Europese samenwerking om een nijpend tekort aan medicijnen voor de behandeling van COVID-19-patiënten op intensieve zorg aan te vullen. “In sommige ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn”, klinkt het in een persbericht.
De meeste patiënten die besmet zijn met het coronavirus hebben ademhalingssymptomen, maar Chinese onderzoekers van de Wuhan Medical Treatment Expert Group laten weten dat ook spijsverteringsproblemen een symptoom kunnen zijn, of zelfs een voorbode.
Via wijhelpenmee.be - een nieuw burgerplatform - wordt alle burgerhulp gecentraliseerd om DIY beschermingsmaterialen te maken, medische materialen te doneren en bij zorgverleners te krijgen die hun noden ook via wijhelpenmee.be bekend kunnen maken.
Het nieuwe coronavirus, dat de longziekte covid-19 veroorzaakt, blijft tot 72 uur lang leefbaar op plastics en tot 48 uur op roestvrij staal. Op karton houdt het virus 24 uur stand, in uitgehoeste aerosoldruppeltjes blijft het slechts drie uur actief.
Welkom op gezondheid.be waar je heel wat informatie over COVID-19 vindt, via de link bovenaan in de groene balk. Ben je op zoek naar jouw persoonlijk gezondheidsportaal, waar je afspraken voor een corona-test kan maken en je uitslag kan bekijken? Dan moet je bij www.mijngezondheid.be zijn.
Het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus loopt ook in ons land op. Huisartsen worden overspoeld met vragen, dus lijsten we graag nog eens enkele belangrijke feiten en symptomen op.
Om de Belgische bevolking correct te informeren over de laatste stand van zaken over het coronavirus en verspreiding van fake news tegen te gaan, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD Volksgezondheid) een website opgestart.
Het virus dat begin januari in de Chinese miljoenenstad Wuhan uitbrak, heeft intussen al aan heel wat mensen het leven gekost. Wereldwijd gaan meer en meer alarmbellen af en misschien maak jij je ook wel zorgen. Terecht? We zetten alles even op een rijtje.
In China zijn al twee personen omgekomen door een longontsteking die het gevolg is van het virus. Ook in Thailand en in Japan zijn er meldingen van slachtoffers.
Slecht nieuws voor wie denkt dat ‘ie deze herfst en winter gespaard is gebleven van de griep, want volgens viroloog Marc Van Ranst moet de epidemie nog komen.
Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep.
Met deze test kan je nagaan of je een verkoudheid of een ‘echte’ griep hebt. Deze test is gebaseerd op de diagnose-criteria van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de griepvaccinaties uit te voeren tussen half oktober en half december. De antistoffenconcentratie is immers het hoogst in de eerste weken/maanden na vaccinatie, en het griepvirus begint meestal pas echt de ronde te doen rond de jaarwisseling.
Tussen 14 en 20 oktober 2019 hebben slechts 17 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Dit komt overeen met een erg zwakke griepactiviteit, die nog ver onder de epidemische drempel ligt in België.
Je kan het hele jaar door een verkoudheid krijgen. Maar verkoudheden komen wel meer in herfst en winter voor. Een mogelijke verklaring is dat de verkoudheidsvirussen zich dan makkelijker kunnen verspreiden omdat mensen meer in grote groepen samenzitten.
Valse kroep is een virale ziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en de 3 jaar. Als ouder kan het even schrikken zijn als je kind er last van krijgt. Daarom leggen we je graag uit wat het precies is en wat je eraan kan doen.
De Hoge Gezondheidsraad heeft besloten om zich te houden aan zijn voorgaande aanbevelingen inzake de doelgroepen voor vaccinatie tegen seizoensgriep tijdens het winterseizoen 2019-2020.
Als je verkouden bent, mag je gerust gaan sporten. Wat inspanning waarbij je je wat in het zweet werkt, kan bijvoorbeeld helpen om de neus tijdelijk los te maken zodat je opnieuw beter kunt ademen.
Maar doe het rustig aan en forceer je niet.
Tuberculose: terug van weggeweest.
Net zoals in vele andere westerse landen stijgt ook in België het aantal nieuwe TBC-gevallen sinds 2009, nadat het jarenlang was gedaald.