Putwateronderzoeken tonen aan dat putwater vaak verontreinigd is. De meeste putwaters zijn niet geschikt voor consumptie: slechts 2 op 10 putwaters voldoen aan de kwaliteitseisen voor leidingwater.
Wie verhuist, staat voor een drukke en uitdagende periode. Waarschijnlijk kom je handen tekort: je moet inpakken, opruimen, paperassen regelen, plannen, inrichten, … Verhuizen is ook voor je kind een spannende gebeurtenis.
Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen op een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt en Universiteit Maastricht op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister.
Steeds meer landen verbieden roken in de auto, zeker in aanwezigheid van kinderen. Ook in ons land ijvert de Nationale Coalitie tegen Tabak voor een rookverbod, en er liggen een aantal wetsvoorstellen in het parlement om een dergelijk verbod in te voeren.
Het Asbestfonds (AFA) heeft vorig jaar 292 asbestslachtoffers met mesothelioom, of longvlieskanker, erkend. Dat aantal steeg met ruim 60 procent ten opzichte van 2014.
Doordat Volkswagen op grote schaal gesjoemeld heeft met software in dieselmotoren, hebben negen miljoen auto’s, verkocht in Europa en de Verenigde Staten tussen 2009 en 2015, 526 kiloton stikstofoxide méér uitgestoten dan wettelijk was toegestaan.
Ruim etensresten direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Laat geen (rottend) fruit rondslingeren en dek de vuilbak voor etensresten goed af.Regelmatig tapijt stofzuigen en vloer reinigen.
Bij een ernstige nucleaire of radiologische noodsituatie ten gevolge van bijvoorbeeld een incident in een kerncentrale, een incident tijdens de productie, het transport en het gebruik van radioactieve stoffen of sommige terroristische aanslagen, kan radioactief jodium vrijkomen in de atmosfeer,
Kom op tegen Kanker lanceert ism VIGeZ de sensibiliseringscampagne “Binnen roken is nooit oké”. De campagne wil ouders die binnen roken helpen om hun rookgedrag aan te passen, en zo kinderen geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een gezonde leefomgeving.
Bijna de helft van de Nederlandse kinderstoeltjes voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een onderzoek van 24 kinderstoeltjes. Tien van deze stoeltjes voldoen niet aan de veiligheidsvereisten.
Het binnenklimaat van veel gebouwen is slecht. Dat geldt ook voor kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere (semi)openbare gebouwen. Kleinschalig onderzoek suggereert dat planten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen met het binnenklimaat.
De fijnstof in de lucht bemoeilijkt het ademen en is ongezond, maar er blijkt ook een link te zijn met diabetes type 2. Uit een Canadees onderzoek onder 62.000 inwoners blijkt dat bij elke 10 microgram fijnstof per kubieke meter de kans op diabetes type 2 met 11% toeneemt.
In 60% van de woningen in België is een rookmelder geïnstalleerd. Hiervan is één derde verkeerd geplaatst, wordt slechts 40 % onderhouden en wordt door de helft de levensduur van de batterij gerespecteerd.
Uit nieuw onderzoek van Alterra Wageningen UR blijkt dat een groenere woonomgeving gepaard gaat met een lagere kans op ADHD bij kinderen. Opvallend is dat deze samenhang alleen bestaat in minder welgestelde buurten.
Buurtmoestuinen (stadslandbouw) kunnen bijdragen aan de gezondheid van bewoners en de kwaliteit van de leefomgeving. Door in deze moestuinen te werken bewegen mensen meer en eten ze meer zelfgekweekte groente en fruit.
Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn de campagne ‘Rookvrije generatie' gestart. Bedoeling is dat kinderen vanaf het moment van conceptie kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.
Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat van nature aanwezig in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.
In 2040 wil Vlaanderen asbestvrij zijn. In het kader van het asbestafbouwplan zal OVAM eind 2015 een grootschalig onderzoek houden naar asbesthoudende materialen in 300 Vlaamse scholen.
Vochtige doekjes die niet in het toilet gegooid mogen worden, krijgen vanaf 1 juli 2016 een pictogram die daarvoor waarschuwt. Dat meldt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu recentelijk.
Elke dag krijgen gemiddeld 107 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een ziekte die fysiek en psychisch erg ingrijpend is voor de patiënten. Voor hun naasten is het een erg verwarrende en moeilijke periode.
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie lanceert de app BackUp. Die biedt een aantal tools voor mensen met zelfmoordgedachten. Daarnaast richt de app zich expliciet op de omgeving van mensen die (mogelijk) aan zelfdoding denken.
Kinderen van 3-5 jaar die geen toegang hebben tot een tuin of groene omgeving, met laag opgeleide ouders, lopen een verhoogd risico op obesitas op 7-jarige leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In de lokale statistieken van de Studiedienst van de Vlaamse Regering vindt u sinds kort cijfers over zorg en gezondheid in uw gemeente. U kunt er bijvoorbeeld nagaan hoeveel huisartsen er in uw gemeente zijn, hoeveel vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker,
De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties. Dat schrijft het Nederlandse Longfonds naar aanleiding van een nieuwe Amerikaanse studie.
Kinderen die opgroeien op een boerderij met (rund)vee - of daar veel komen - zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Onderzoekers verbonden aan VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de UGent zijn erin geslaagd om een causaal verband te leggen tussen de blootstelling aan zogenoemd ‘boerderijstof’ en een bescherming tegen astma en allergieën.
Onderzoek in 8 landen Azië en Australië toont voor het eerst aan dat omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de
de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Bij het plaatsen van windturbines nabij bewoond gebied is geluid één van de belangrijke onderwerpen. Het geluid kan leiden tot klachten bij omwonenden die op grond van onderzoek nog maar ten dele kunnen worden verklaard.
Spermacellen zijn in de zomermaanden actiever dan in andere maanden. Dit komt mogelijk door een verandering in de hormoonniveaus zoals testosteron, waardoor de beweeglijkheid van de spermacellen toeneemt.
Bijna 16.000 Vlaamse gezinnen, 66 scholen, 103 kinderopvangcentra en vijf rust- en verzorgingstehuizen worden via de hoogspanningslijnen in hun buurt blootgesteld aan meer dan 0,4 microtesla, een internationaal bepaalde kritieke stralingsgrens.
In niet-Westerse landen zijn inwoners van grote steden over het algemeen gelukkiger dan op het platteland, maar in onze westerse landen ligt dat anders.