uro-genitale kanker

Hoe krijg je wratten?

Hoe krijg je wratten?
dossier 8/11/2019

Wratten zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes die meestal pijnloos zijn, behalve op de voetzool. We maken een onderscheid tussen genitale en niet-genitale wratten.

lees meer »

KCE positief over HPV-vaccinatie jongens

nieuws 15/02/2019

Een rapport van het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) geeft een positief advies over de vaccinatie van jongens tussen 9 en 14 jaar met een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). Intussen heeft de Vlaamse regering beslist om vanaf volgend schooljaar ook jongens van 12 jaar gratis te vaccineren.

lees meer »

Zelftesten baarmoederhalskanker zijn betrouwbaar

nieuws 11/02/2019

Als vrouwen bij zichzelf een uitstrijkje maken met een zelftest, levert dat net zulke goede resultaten op als het klassieke uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit het IMPROVE-onderzoek onder veertienduizend Nederlandse vrouwen, dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Prostaatkanker in woord en beeld

nieuws 26/12/2018

De Belgische Vereniging voor Urologie publiceert op haar website een uitgebreide leermodule voor patiënten over diagnose en behandeling van prostaatkanker.

lees meer »

Hebben alle 80+ mannen prostaatkanker?

nieuws 1/02/2019

De overgrote meerderheid van de mannen van 80 jaar en ouder heeft inderdaad prostaatkanker. Maar dat is slechts zelden de oorzaak van overlijden, aldus wetenschappers van het universitair medisch centrum UMC Utrecht.

lees meer »

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker

nieuws 19/12/2018

De huidige richtlijn voor de diagnostiek van prostaatkanker schrijft echogeleide weefselprikken voor om vast te stellen of bij patiënten met een verhoogde PSA-waarde sprake is van kanker. Hierbij wordt er met een naald op twaalf plekken in de prostaat een stukje weefsel afgenomen.

lees meer »

Hoge Gezondheidsraad wil ook jongens vaccineren tegen HPV

nieuws 26/09/2017

In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om met vaccinatie tegen het Hummaan Papillomavirus (HPV) niet alleen de preventie van baarmoederhalskanker te beogen, maar ook van alle vormen van kanker waarin HPV een rol speelt en van anogenitale wratten.

lees meer »

HPV vergroot ook kans op enkele andere kankers

nieuws 13/07/2022

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen onderzochten of vrouwen met een ernstige afwijking in cellen van de baarmoederhals ook meer kans hebben op andere deels HPV gerelateerde tumoren, zoals kanker van de mond-keelholte , schaamlippen, vagina en anus. Dit lijkt inderdaad het geval.

lees meer »

9-valent HPV-vaccin terugbetaald

nieuws 20/06/2017

Vanaf 1 juni 2017 wordt het nieuwe 9-valente HPV-vaccin Gardasil 9 terugbetaald voor meisjes die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar, maar nog geen 19 jaar zijn

lees meer »

Mei is Actiemaand Baarmoederhalskanker

nieuws 17/11/2019

Tijdens de maand mei organiseren de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker te benadrukken.

lees meer »

Video: HPV: wat is het?

video 25/04/2017

HPV is de afkorting van Humaan Papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Een uitleg over wat het virus precies is.

lees meer »

1 op de 5 vrouwen heeft lichte klachten na uitstrijkje

nieuws 9/03/2017

Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat nemen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgt te maken met lichamelijke klachten na het onderzoek of na een vervolgbehandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse universitair Erasmus Medisch Centrum.

lees meer »

Video: Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

video 15/01/2021

In deze animatie laten we zien hoe een uitstrijkje wordt gemaakt. Bij vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar wordt dit inwendig onderzoek uitgevoerd om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Ook vertellen we meer over de mogelijk uitslagen van een uitstrijkje.

lees meer »

Verhoogt veel seks de kans op baarmoederhalskanker?

nieuws 8/02/2017

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Elke vrouw die besmet is met het HPV-virus kan baarmoederhalskanker krijgen. Iedereen die seksueel actief is kan het humaan papillomavirus oplopen, het is namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die erg besmettelijk is.

lees meer »

Bewegen heeft gunstig effect bij prostaatkanker

nieuws 23/01/2017

Vijf uur aan bewegen per week heeft mogelijk een positief effect op het overleven van prostaatkanker. De kans op genezing zou met 34 procent stijgen. Onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 10.000 mannen tussen de vijftig en 93 jaar in de periode van 1992 tot 2011.

lees meer »

Moet het klassieke uitstrijkje vervangen worden door een HPV-test?

nieuws 5/08/2019

In Nederland wordt het klassieke uitstrijkje met een PAP-test vanaf 2017 vervangen door een HPV-test. Daarbij wordt de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV-test) in het uitstrijkje onderzocht. Pas als dit virus aanwezig is, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende precancereuze cellen.

lees meer »

Gynaecologisch onderzoek: Uitstrijkje van de baarmoederhals

dossier 11/07/2022

Bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Ze worden op een rechthoekig glaasje uitgestreken. Daarna vindt onderzoek in het laboratorium plaats. Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt.

lees meer »

Van kinderkanker genezen mannen zijn vaker kinderloos

nieuws 28/08/2019

Mannen die genezen zijn van kinderkanker hebben later minder kans op het krijgen van kinderen en maken vaker gebruik van voortplantingstechnieken. Dat blijkt uit een Noorse studie bij ruim 2.600 mannen die voor hun 25e jaar kanker hadden gekregen en hiervan waren genezen.

lees meer »

Video: Hysteroscopie

video 20/08/2019

Is een hysteroscopie pijnlijk? Hoe ziet een hysteroscoop waarmee ze via je vagina naar binnen gaan, eruit. En wat voel je wel en niet tijdens het baarmoederonderzoek?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram