Schapen en geiten zijn vatbaar voor besmettelijke aandoeningen die bij de dieren abortus kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, oude mensen, en vooral zwangere vrouwen.
De ziekte van Orf, ecthyma contagiosum of ‘zere bekjes’-ziekte is een eerder onschuldige maar zeer besmettelijke huidinfectie die vooral bij jonge schapen en geiten voorkomt, maar die ook de mens kan besmetten. Het verantwoordelijke orf- of ecthyma-virus behoort tot de pokkenfamilie.
Dermatophilose is een vrij onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door Dermatophilus congolense, een algemeen voorkomende bacterie. De aandoening wordt op de mens overgebracht via direct contact met de aangetaste huid van besmette dieren.
Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.
Q-koorts is een zoönose (een ziekte die van dier op mens overgedragen wordt) die zeer besmettelijk is. In diverse landen, waaronder België, wordt de evolutie van Q-koorts sinds enkele jaren van zeer nabij gevolgd omwille van het mogelijke gebruik van Coxiella burnetii in biologische aanslagen.
Hantavirose is een infectie door het hantavirus die via verschillende soorten kleine knaagdieren wordt overgedragen op de mens. Deze infectie maakt deel uit van de groep van de zgn. 'hemorragische koortsen'.
Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een virus en is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het gaat bij deze dieren om een snel verlopende ziekte die duidelijk zichtbaar is en tot sterfte leidt.
Een Schot is vorige week aan een zeldzame vorm van hondsdolheid overleden na een beet van een vleermuis. Het gaat om het eerste geval van rabies bij de mens in Groot-Brittannië in honderd jaar.
Onderzoekers in Schotland hebben aangetoond dat de gekkekoeienziekte BSE via bloedtransfusie kan worden overgedragen bij schapen. Na een eerste schaap is nu ook een tweede dier gestorven aan het experiment, twee dieren zijn ziek. Bloedbankenorganisatie Sanquin in Amsterdam heeft de eerste uitkomsten van het onderzoek dat dit najaar wordt gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht. Het experiment roept de vraag op of ook mensen de ziekte via bloedtransfusie kunnen oplopen.
Varkenshouders, maar ook mensen die in intensieve pluimveehouderijen werken, veeartsen en mensen die met proefdieren werken, ervaren meer longklachten.
Dat kinderen die opgroeien in minder hygiënische omstandigheden, bv. op een boerderij waar ze in aanraking komen met dieren en stof, minder astma hebben, is al langer bekend. Volgens een Oostenrijks onderzoek is vooral het eerste levensjaar doorslaggevend.
in 2001 is er in de USA grote onrust ontstaan naar aanleiding van twee gevallen van miltvuur (anthrax). Er bestaan met name vermoedens dat het zou kunnen gaan om een bewuste besmetting met deze uiterst gevaarlijke ziekte.