Hondsdolheid is een van de gevaarlijkste en meest gevreesde zoönosen. België werd in 2001 officieel vrij verklaard van hondsdolheid. Daarom is vaccinatie van honden tegen hondsdolheid in ons land sinds 1 maart 2016 niet langer verplicht.
In oktober 2019 zijn aan de Franse Azurenkust voor het eerst drie gevallen van zikakoorts gesignaleerd. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Ook zijn in Frankrijk en Spanje de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld.
Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben in 2019 nog geen tijgermuggen gevonden in ons land. Vorige zomer werden er op vijf verschillende plaatsen in België tijgermuggen gedetecteerd.
Wanneer filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen. Dit leidt tot een daling van het risico op toxoplasmose.
Hondsdolheid of rabiës is een ziekte die door dieren wordt doorgegeven aan mensen. De ziekte infecteert huisdieren en wilde dieren, en de mens wordt besmet door het speeksel van een besmet dier.
Exotische steekmuggen zoals de tijgermug hebben zich door globalisering en klimaatopwarming kunnen vestigen in Zuid-Europa en rukken op naar onze contreien. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gaat op zoek naar tijgermuggen op plaatsen waar de kans het grootst is dat ze ons land binnenkomen.
Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.
Je zit smakelijk te eten en plots landt er een dikke vlieg op je bord. Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Een natuurlijke reflex is dan om het diertje weg te jagen en gewoon verder te eten. Maar is het niet beter om je maaltijd meteen in de vuilnisbak te kieperen?
2.500 deelnemers aan de spectaculaire Titan Run in Nijlen, midden vorige maand, zijn tijdens deze obstakelloop mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Alvast drie deelnemers belandden erg ziek in het ziekenhuis.
Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.
Reptielen, zoals bijvoorbeeld slangen, schildpadden, hagedissen, kikkers, kameleons enzovoorts kunnen drager zijn van ziektekiemen zoals Salmonella, zonder dat ze daar zelf ziek van worden.
De voorschriften voor het reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten) binnen de Europese Unie worden vanaf 29 december 2014 duidelijker en strenger.
Er bestaan nogal wat wormen of helminthen die, via voedsel, drank en/of bevuilde handen, de mens kunnen besmetten en zo tot ziektetoestanden kunnen leiden.
Als je een top tien van de meest angstaanjagende dieren zou opmaken, hoort de slang er zeker bij. Een slang is een dier dat iedereen kent, maar de gevaren en de mogelijke bijwerkingen van een beet zijn minder gekend.
Alhoewel de ziekte in de meeste West-Europese landen niet meer voorkomt, wordt ze soms toch nog aangetroffen, ook in ons land. Meestal gaat het dan om dieren die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Zo werden in ons land in 2007 en 2008 twee gevallen van hondsdolheid vastgesteld.
Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.
Als u in de komende dagen naar Brazilië vertrekt voor het WK voetbal, moet u maatregelen nemen om u te beschermen tegen Dengue of knokkelkoorts. Die infectie ziekte wordt overgedragen door een mug.
Sinds november 2013 heerst er een uitbraak van de door muggen overgedragen ziekte chikungunya in het Caraîbisch gebied op de eilanden Sint-Maarten en Saint-Martin.
Vier procent van de Nederlandse teken draagt de bacterie Borrelia miyamotoi. Tot op heden was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie.
Reizigers op Brussels Airport (Zaventem) kunnen dezer dagen voor een verrassing komen te staan. Antimuggenproducten met het bestanddeel DEET mogen niet meer in de handbagage en verdwijnen bij de controle in de afvalbak.
Iedere wond kan geïnfecteerd raken, maar bij bijt- en steekwonden is de kans het grootst. De infectie kan ontstaan doordat bacteriën vanuit de bek van een dier, of op een scherpe doorn of roestige spijker tot diep in de huid dringen.
Ernstige slangenbeten komen relatief weinig voor. Gifslangen komen vooral voor in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Australië.
De kans op een beet door een gifslang is klein. Een slang valt pas aan als hij in het nauw is gedreven,
Het aantal besmette vossen met vossenlintworm neemt toe in de streek rond Maastricht. Zeven jaar geleden was nog 1 op de 10 vossen besmet, nu is ongeveer de helft van de onderzochte vossen besmet.
Een acute aanval van malaria vormt een ernstige bedreiging voor de zwangere vrouw en voor de ongeboren vrucht. Malaria kan tijdens de bevalling ook worden overgedragen van moeder op kind.
In de buurt van de Spaanse hoofdstad Madrid is hondsdolheid vastgesteld. Alhoewel de ziekte in de meeste West-Europese landen niet meer voorkomt, wordt ze soms toch nog aangetroffen, ook in ons land.
Een inwoner van het Groothertogdom Luxemburg werd een tijd geleden ’s nachts gebeten in zijn slaapkamer door een vleermuis. De vleermuis is op het bed gevallen of neergestreken naast het gezicht van de slaper.