West-Nijlvirusinfecties rukken op in Europa

nieuws In Centraal-Macedonië en in Larissa in het midden noorden van Griekenland is deze zomer bij 173 patiënten een West-Nijlvirusinfectie vastgesteld. Vijftien patiënten zijn overleden. De meeste patiënten waren 70 jaar of ouder.
Het is voor het eerst dat lokaal verkregen West-Nijlvirusinfecties worden vastgesteld in Griekenland. Daarnaast zijn dit jaar West-Nijlvirusinfecties gemeld in Italië, Roemenië, Hongarije en Rusland. Recent is ook een eerste mogelijke geval in Portugal gemeld.
Tot op heden zijn er nog geen aanwijzingen dat het virus in België voorkomt. Maar het kan niet worden uitgesloten dat het virus vroeg of laat ook in België aan het eind van de zomer aangetroffen zal worden.

Het West Nijl-virus is een virus dat verspreid wordt door besmette muggen die zelf het virus opdoen door zich te voeden met besmette vogels. Door vogelmigraties wordt het virus naar andere gebieden verspreid. Het virus kan door de steek van een mug aan zoogdieren (vooral mens en paard) overdragen worden.
Het virus werd voor het eerst aangetroffen in Oeganda in 1937. Het komt vooral voor in Centraal- en Zuid-Afrika, India, het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee, waronder Frankrijk en Portugal. Recente uitbraken die paarden en/of mensen troffen, zijn opgetekend in Frankrijk (2000, 2003, 2004, 2006), Italië (1998, 2008) en Hongarije (2003, 2008). Het virus heeft zich de laatste jaren ook sterk uitgebreid over het grootste deel van de Verenigde Staten, noordelijk Mexico en de zuidelijke provincies van Canada.

Meestal veroorzaakt de besmetting slechts beperkte symptomen, vergelijkbaar met een griep, zoals koorts, hoofdpijn, overgevoeligheid en opgezette lymfeklieren. Na enkele dagen verdwijnen deze spontaan zonder blijvende gevolgen. In een beperkt aantal gevallen - tussen 1 geval op 100 of 150 - kan het echter leiden tot een hersen- of hersenvliesontsteking. Meestal gaat het hier om mensen met een verzwakt afweersysteem, vooral mensen boven 50 jaar en jonge kinderen.
Er bestaat momenteel nog geen vaccin noch geneesmiddel tegen deze ziekte. Wel wordt er aan de ontwikkeling van een vaccin gewerkt.

Reizigers naar gebieden waar West Nijl Virus voorkomt wordt geadviseerd:
• muggenwerende maatregelen te nemen, vooral tijdens zonsopgang, zonsondergang en de vroege avond (afhankelijk van de mug die ter plaatse het virus overbrengt);
• bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek en sokken) te dragen;
• de onbedekte huid in te smeren met muggenolie of een muggenstift die DEET (diethyltoluamide) bevat;
• te slapen in een muggenvrije ruimte of onder een klamboe.

Lees ook: Westnijlvirus en westnijlkoorts in België?


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram