ziekten van het zenuwstelsel

Nieuw alzheimermedicijn vermindert plaquevorming

Nieuw alzheimermedicijn vermindert plaquevorming
nieuws 19/09/2016

Het experimentele middel aducanumab vermindert bij patiënten in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid bèta-amyloïd-plaques aanzienlijk. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek bij 165 vrijwilligers met lichte Alzheimer.

lees meer »

Training helpt tegen gevolgen beroerte

Training helpt tegen gevolgen beroerte
nieuws 26/07/2016

Patiënten die na een beroerte revalideren, zijn gebaat bij de PST-training (Problem Solving Therapy). Hiermee leren ze problemen of hindernissen in vier stappen op te lossen. Daardoor ervaren ze sneller een betere kwaliteit van leven en leren ze sneller omgaan met beperkingen die na een beroerte zijn ontstaan.

lees meer »

Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen

Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen
nieuws 12/07/2016

Ook als je verder gezond bent, kan te veel of te weinig slapen schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Onderzoek aan het VUmc in Amsterdam toont hoe essentieel slaap is voor het glucosemetabolisme, een belangrijk aspect van de gezondheid.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ataxie: ‘dronken zonder alcohol’

dossier 22/06/2016

Ataxie is een samenvattend begrip voor verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie. Het is dus geen ziekte, maar een stoornis die bij tal van aandoeningen kan optreden.

lees meer »

Waarom slapen we slecht in een vreemd bed?

nieuws 5/06/2016

Veel mensen slapen de eerste dagen slecht als ze in een vreemd bed moeten slapen, bijvoorbeeld op vakantie. Volgens Japanse wetenschappers blijft één hersenhelft alert tijdens de eerste nacht dat we op een vreemde plek slapen.

lees meer »

Geen hoger risico op dementie door benzodiazepines

nieuws 15/04/2016

Benzodiazepines - geneesmiddelen die veel gebruikt worden als slaap- en antidepressiemiddel - verhogen het risico op dementie bij ouderen niet. Hoewel er mogelijk wel een relatie is, bestaat er geen oorzakelijk verband, aldus Amerikaanse onderzoekers in The BMJ.

lees meer »

Verhogen maagzuurremmers het risico op dementie?

Verhogen maagzuurremmers het risico op dementie?
nieuws 13/04/2016

Volgens een studie van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes verhogen bepaalde maagzuurremmers het risico op dementie. Het gaat om de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's (zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol en rabeprazol).

lees meer »

Eén uur extra slaap vermindert risico op diabetes type 2

nieuws 21/03/2016

Mensen die te weinig slapen hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die te kort slapen zijn in de ochtend minder gevoelig voor insuline dan mensen die voldoende slapen.

lees meer »

Verhoogt zomeruur kans op een beroerte?

Verhoogt zomeruur kans op een beroerte?
nieuws 20/03/2016

Het verzetten van de klok naar zomer- of wintertijd verhoogt in de twee eerste dagen mogelijk de kans op het krijgen van een beroerte. Het risico is het grootst bij ouderen en bij (ex-) kankerpatiënten.

lees meer »

Vermindert eten van vis de kans op dementie?

nieuws 19/03/2016

Het eten van minstens één portie vis per week zorgt mogelijk voor een lager risico op de ziekte van Alzheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Medical Association (JAMA).

lees meer »

Beter slapen kan depressie voorkomen

nieuws 7/03/2016

Mensen die last hebben van chronische slapeloosheid krijgen vaker te maken met depressieve klachten dan wie goed slaapt. Dat blijkt uit een studie van Nederlandse onderzoekers, verbonden aan het Herseninstituut in Amsterdam.

lees meer »

Goede communicatie van zorgverleners kan pijn verzachten

Goede communicatie van zorgverleners kan pijn verzachten
nieuws 5/02/2016

Goede communicatie heeft een positieve invloed op de beleving van pijn. Vooral als een zorgverlener positieve verwachtingen uit over de evolutie van de pijn of informatie geeft over ingrepen die een patiënt moet ondergaan, heeft dat een gunstig effect.

lees meer »

Geen melatonine tijdens zwangerschap

Geen melatonine tijdens zwangerschap
nieuws 12/01/2016

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak kunnen slaap– en leefstijladviezen al voor verbetering zorgen. Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

lees meer »

65 procent meer hart- en vaatpatiënten in 2040

nieuws 10/01/2016

Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar meer dan anderhalf miljoen in 2040, een stijging van 65 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.

lees meer »

Meer dan 1 op 4 Vlamingen weet niet dat naaste dementie heeft

Meer dan 1 op 4 Vlamingen weet niet dat naaste dementie heeft
nieuws 10/12/2015

Van de naasten van ouderen die in een Vlaams woonzorgcentrum (WZC) met dementie zijn overleden, is 28% er niet van op de hoogte dat deze persoon dementie had. Hoe langer na opname in het WZC een bewoner dementie kreeg, hoe groter de kans dat zijn of haar naaste hier niet van wist.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram