ziekten van het zenuwstelsel

Roken doodt hersencellen

nieuws 21/05/2002

Franse wetenschappers hebben ontdekt dat roken niet alleen slecht is voor de longen en het hart, maar ook hersencellen doodt. Dat roken de concentratie ten goede komt, is volgens hen dan ook een fabeltje.

lees meer »

Polio nagenoeg de wereld uit

nieuws 16/05/2002

Het aantal nieuwe gevallen van polio was nog nooit zo laag als nu. Werden in 1998 nog bijna duizend kinderen getroffen door polio, in 2001 kwamen er slechts 537 nieuwe gevallen bij.

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Gestoord immuunsysteem aan basis ADHD?

nieuws 3/04/2002

Volgens Israëlische onderzoekers van Hadassah Hebrew University Medical Center, Jerusalem zou een defect in het immuunsysteem - namelijk een tekort aan de chemische stof interleukine 1 - aan de basis kunnen liggen van ADHD, attention deficit hyperactivity disorder.

lees meer »

Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws 27/03/2002

Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mensen die zeven uur slapen leven het langst

nieuws 7/03/2002

Een Amerikaanse studie naar de slaapgewoonten van meer dan een miljoen mensen tussen 30 en 102 jaar over een periode van zes jaar lijkt de overtuiging tegen te spreken dat de mens gemiddeld acht uur slaap per dag nodig heeft.

lees meer »

Lezen is goed voor de hersenen

nieuws 6/03/2002

Volgens een studie van het European Journal of Neurology verandert lezen niet alleen de manier waarop wij naar de wereld kijken, maar verandert het ook onszelf.

lees meer »

Matig drinken kan dementie voorkomen

nieuws 7/02/2002

Matig drinken (tot 3 alcoholische dranken per dag) vermindert het risico op dementie en ziekte van Alzheimer, zo zeggen onderzoekers van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

lees meer »

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Meningokokkenvaccinatie voor Mekkagangers

nieuws 29/01/2002

Mensen die in februari 2002 de bedevaart in Mekka bijwonen (de Hadj), moeten zich wellicht extra laten vaccineren tegen meningitis (hersenvliesontsteking). De autoriteiten van Saoedi-Arabië zullen anders geen visum verstrekken.

lees meer »

Kerrie kan Alzheimer vertragen

nieuws 11/01/2002

Wie vaak kerrieschotels eet, zou minder kans maken op Alzheimer, zeggen Amerikaanse onderzoekers in een studie die in december werd voorgesteld ....

lees meer »

Mijn verhaal: chronisch ziek zijn

mijn verhaal 6/12/2001

Het volgende verhaal heb ik geschreven om mensen moed in te spreken. De moed erin houden is echt belangrijk voor je genezing. Genieten van elk goed moment. Ik heb wel het een en het ander meegemaakt, maar nooit ongelukkig geweest of ‘het niet meer zien zitten’. Het begon allemaal in 1972 toen we met de school een thorax lieten nemen. Ik kreeg een gele brief mee naar huis en daarin stond dat ik voor verder onderzoek moest omdat er een schaduw kort bij de longen te zien was. Ik was toen 15 jaar.

lees meer »

Gratis vaccin tegen meningokokken C

nieuws 26/11/2001

Hersenvliesontsteking (Meningitis) en bloedvergiftiging (sepsis) door meningokokken type C komen steeds vaker voor. De jongste cijfers bevestigen dat er algemeen een toename is van meningokokken van serogroep C en dat het probleem het meest uitgesproken is in de provincie Antwerpen.

lees meer »

Linkshandigen onthouden voorvallen beter

nieuws 13/11/2001

Onderzoekers van de universiteit van Toledo in Ohio hebben vastgesteld dat linkshandigen beter gebeurtenissen onthouden dan rechtshandigen, terwijl rechtshandigen zich weer beter feiten herinneren dan linkshandigen.

lees meer »

Meningitis: vaccinatie

dossier 27/10/2001

Omwille van toenemende resistentie van meningokokken (en pneumokokken) tegen courante antibiotica wordt de preventieve aanpak steeds belangrijker.

lees meer »

Oogfoto voorspelt herseninfarct

nieuws 26/10/2001

Een foto van de kleine bloedvaatjes achteraan in het oog zou in de toekomst kunnen gebruikt worden om het risico op een beroerte (CVA) vast te stellen. De nieuwe techniek werd aan de University of Wisconsin met succes uitgetest op ruim 10.000 mannen en vrouwen.

lees meer »

Over Alzheimer: De man, zijn leven, de ziekte, het onderzoek

boeken/interviews 18/10/2001

De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, is de belangrijkste vorm van dementie. Tussen de 50 en 70 procent van alle dementerenden lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte tast het geheugen en het mentale functioneren aan (bijvoorbeeld denken en praten), maar leidt ook tot andere problemen, zoals verwardheid, stemmingswisselingen, desoriëntatie in tijd en ruimte. Alzheimer is niet enkel een van de zwaarste van alle psychisch bepaalde aandoeningen, het is voor patiënt en omgeving ook een van de meest angstaanjagende ziektebeelden.

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom: meer bewegen?

nieuws 13/10/2001

De beste manier om het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) te behandelen zou een begeleid programma van fysieke revalidatie zijn, zo blijkt uit een literatuurstudie in The Journal of the American Medical Association. De auteurs analyseerden 44 studies waarin diverse therapieën voor het chronisch vermoeidheidssyndroom worden onderzocht.

lees meer »

Man en vrouw hebben verschillende pijndrempel

nieuws 20/08/2001

Vrouwen klagen meer van pijn, hebben meer pijn en meer pijnlijke condities dan mannen,zo meldt een studie die gepresenteerd werd op Second International Conference on Women’s Health. En wat nog meer is: de kans dat haar pijn goed behandeld wordt is kleiner dan bij de man.

lees meer »

Over reuma : Reuma & artritis

boeken/interviews 9/08/2001

Meer dan twee miljoen mensen in Vlaanderen en Nederland lijden aan een of andere vorm van artritis of reuma. Velen onder hen dragen de pijn, vermoeidheid en toenemende onbeweeglijkheid jaren, zoniet heel hun leven, met zich mee. Dit boek wil geen mirakeloplossingen zoeken, maar biedt de lezer een aantal mogelijkheden die kunnen helpen om het leven draaglijker en aangenamer te maken.

lees meer »

Pijnstillers kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken

nieuws 14/07/2001

Overdreven gebruik van pijnstillers zoals aspirine tegen hoofdpijn kan bij jongeren aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hoofdpijn. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Meir General Hospital in Israël. Zij volgden gedurende drie jaar een groep van 26 jongeren die leden aan chronische hoofdpijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram