ziekten van het zenuwstelsel

Gevolgen scoliose minder ernstig

nieuws 27/02/2003

Een follow-upstudie heeft aan het licht gebracht dat kinderen bij wie na het tiende levensjaar idiopathische scoliose is gediagnosticeerd, in hun volwassen leven meestal geen hinderlijke gevolgen ondervinden van die aandoening.

lees meer »

Zenuwziekte bij voetballers

nieuws 20/02/2003

Onderzoek: veel oud-profs in Italië getroffen door A.L.S. Een Italiaanse procureur heeft ontdekt dat er in Italië opvallend veel voetballers lijden of zijn gestorven aan een zeldzame zenuwziekte.

lees meer »

Cellen uit beenmerg werden hersencellen

nieuws 24/01/2003

Onrijpe cellen uit beenmerg zijn in staat de hersenen te bereiken en zich daar te ontwikkelen tot functionerende hersencellen. Onderzoekers van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Neurologische Ziekten en Beroerten hebben dat ontdekt.

lees meer »

Mijn verhaal: Chronisch ziek zijn (vervolg 1)

mijn verhaal 23/01/2003

Januari 2003 Het is al een hele tijd geleden dat ik nog iets van me heb laten horen. Wanneer ik mijn verhaal teruglees  vooral het stuk dat ik niets meer kon  besef ik pas goed het geluk dat ik heb gehad om omringd te zijn door familie en vrienden. Alleen had ik nooit zoveel moed gehad om door te gaan.

lees meer »

Vis vermindert kans op dementie

nieuws 14/01/2003

Oudere mensen die op zijn minst een keer per week vis eten, lopen minder kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Bordeaux in een studie die verscheen in het British Medical Journal (25 december 2002).

lees meer »

Ijshelm tegen hersenbeschadiging

nieuws 9/01/2003

Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis van de VUB hebben aangetoond dat de hersenschade ten gevolge van een hartinfarct, gereduceerd kan worden door het aanbrengen van een ijsgekoelde helm op het hoofd van de patiënt.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Meningitis gehalveerd in 2002

nieuws 9/01/2003

In 2002 is het aantal gevallen van meningitis C in ons land teruggevallen op het normale niveau. Minder dan de helft van 2001, toen België een piek voor deze gevaarlijke variant van hersenvliesontsteking doormaakte.

lees meer »

Video over pijncontrole tijdens de bevalling

nieuws 26/12/2002

De Belgian Association for Regional Anesthesia (BARA), een vereniging van Belgische anesthesisten, heeft met steun van het farmaceutisch bedrijf Astra Zeneca een video gemaakt over pijncontrole en epidurale verdoving tjdens de bevalling.

lees meer »

Opmars RSI

nieuws 24/12/2002

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) in Nederland blijkt dat 20 procent van de werkende mensen in Nederland last heeft van zogenaamde werkgebonden neurologische aandoeningen.

lees meer »

Rode wijn vermindert risico op dementie

nieuws 18/11/2002

Regelmatig een glas rode wijn drinken (tot 21 glazen per week) vermindert het risico op dementie, inclusief ziekte van Alzheimer, met de helft, aldus een Deense studie. Bier daarentegen zou het risico verdubbelen in vergelijking met mensen die nooit bier drinken.

lees meer »

Gentherapie voor Parkinson

nieuws 22/10/2002

In Nieuw-Zeeland wordt momenteel een eerste studie bij mensen met gentherapie voor Parkinsonpatiënten gestart. De therapie probeert een bepaald soort cellen in de hersenen

lees meer »

Mogelijke oorzaak ME gevonden

nieuws 15/10/2002

Britse wetenschappers denken de oorzaak of een van de oorzaken van het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) te hebben gevonden. Zij vermoeden dat een verstoorde balans in de hersenen tussen bepaalde fosfolipiden,

lees meer »

Aspirines helpen tegen Alzheimer

nieuws 26/09/2002

Wetenschappers hebben weer meer bewijzen gevonden voor de beschermende werking van aspirine tegen allerlei gezondheidsproblemen. Amerikaanse onderzoekers geloven dat het inmiddels honderd jaar oude aspirientje kan beschermen tegen Alzheimer.

lees meer »

Overdracht Creutzfeldt via bloed is mogelijk

nieuws 7/09/2002

Onderzoekers in Schotland hebben aangetoond dat de gekkekoeienziekte BSE via bloedtransfusie kan worden overgedragen bij schapen. Na een eerste schaap is nu ook een tweede dier gestorven aan het experiment, twee dieren zijn ziek. Bloedbankenorganisatie Sanquin in Amsterdam heeft de eerste uitkomsten van het onderzoek dat dit najaar wordt gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht. Het experiment roept de vraag op of ook mensen de ziekte via bloedtransfusie kunnen oplopen.

lees meer »

Cannabis verlicht pijn MS-patiënten

nieuws 6/09/2002

Cannabis verlicht pijn en spierspasmen bij MS-patiënten, zo blijkt uit een Britse studie die op 19 augustus werd voorgesteld op het 10th World Congress on Pain in San Diego, California.

lees meer »

Hoge bloeddruk kan leiden tot Alzheimer

nieuws 27/07/2002

Een verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, een verhoogde bloedsuiker en overgewicht zijn niet alleen risicofactoren voor hartziekten, maar zouden ook het risico op Alzheimer verhogen,

lees meer »

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen
dossier 25/07/2002

Er bestaan een hele reeks zalven, sprays, gels, oliën, enz. die spier-, gewrichts- en andere pijnen moeten helpen verlichten. Of ze daadwerkelijke enige zin hebben, is voor de meeste van deze producten twijfelachtig.

lees meer »

Vitaminen kunnen Alzheimer voorkomen

nieuws 17/07/2002

Mensen die een dieet volgen dat veel vitamine E en C en Beta-caroteen bevat, zouden minder kans lopen om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ook rokers die veel flavonoïden en Beta-caroteen via hun voeding binnenkregen, hebben een lager risico.

lees meer »

Meningitis beschadigt hersenen

nieuws 13/07/2002

Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.

lees meer »

IQ blijkt zeer erfelijk

nieuws 19/06/2002

Een studie naar de erfelijkheid van IQ heeft uitgewezen dat intelligentie in hoge mate erfelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 688 mensen uit 271 families in Nederland.

lees meer »

Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws 6/06/2002

Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend.

lees meer »

Scan voorspelt ziekte van Alzheimer

nieuws 1/06/2002

De ziekte van Alzheimer kan met een MRI-scan worden gedetecteerd, tientallen jaren voordat zich verschijnselen van de ziekte voordoen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Kentucky in Neurology.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram