Veilig met de auto op skivakantie
nieuws
Vermoeidheid is één van de belangrijkste doodsoorzaken op de autosnelweg.
- Zorg dat je volledig uitgerust bent als je vertrekt. Gun jezelf enkele nachten een goede nachtrust. Het is dus onvoldoende om alleen de nacht voor het vertrek goed te slapen. Onmiddellijk na de dagtaak vertrekken of na een dagje skiën terugreizen, is sterk af te raden.
- Gebruik voor en tijdens de reis zeker geen alcoholische dranken, wel vruchtensappen, melk of water of sprankelende frisdranken.
- Eet voor en tijdens de reis niet te zwaar, maar ook niet te weinig. Liefst meerdere keren per dag wat energierijke kleinigheden die snel verteren (fruit, granenkoeken...).
- Wees voor en tijdens de reis voorzichtig met geneesmiddelen zoals anti-depressiva, slaap- en kalmeermiddelen en anti-histaminica. Ze kunnen de slaap negatief beïnvloeden of in combinatie met alcohol of een tekort aan slaap een negatief effect hebben op de rijvaardigheid.
- Hou rekening met je biologische klok. Vertrek op een ogenblik dat je lichaam dit gewoon is, m.a.w. op hetzelfde moment als je in de week naar het werk rijdt. Concreet is dit voor de meesten tussen 7 en 19 uur.
- Veel verkeersongevallen waarbij slaperigheid een rol speelt, gebeuren tussen 14 en 16 uur, de periode waarin onze waakzaamheid vermindert. Ook ’s nachts tussen 2 en 6 uur lopen we een hoger risico.
- Vermijd indien mogelijk om alleen te rijden. Indien een passagier ook kan rijden, wissel dan om de 200 kilometer het stuur af. Vraag je passagier je te verwittigen wanneer je tekenen van vermoeidheid begint te vertonen.
- Let er op dat de passagier voorin altijd wakker is. Het wordt dubbel zo moeilijk als de passagier rechts van je ligt te slapen. Wissel van plaats, zodat de slapers achterin de wagen liggen.
- Stop regelmatig, ongeveer om de twee uur of om de 200 kilometer. Ben je na de middag slaperig, doe dan een dutje van een 20-tal minuten. Rondwandelen en stretch-oefeningen in de frisse lucht helpen om je fitter te voelen.
- Zet geen verwarming op. Trek een extra trui aan als je het koud hebt. Airco in de wagen helpt je om fris te blijven.
- Vertrouw niet op allerlei “lapmiddeltjes” om wakker te blijven. Sneller rijden, muziek keihard zetten, koffie drinken en het raam open zetten geven je even het gevoel alerter te zijn, maar hun effect is kortstondig. Gebruik zeker geen stimulerende geneesmiddelen.
- Rij liever niet ’s nachts. Zelfs al is er 's nachts weinig verkeer, je rijvaardigheid is opmerkelijk slechter, waardoor het risico op een ongeval veel groter wordt, zo blijkt uit onderzoek. Vooral in de vroege ochtend (rond 3 uur) is er een uitgesproken achteruitgang van de rijprestaties. Op de Franse snelwegen doen bijvoorbeeld 39% van de ongevallen zich 's nachts voor en vallen er 49% van de dodelijke slachtoffers, terwijl slechts 10% van het verkeer in die periode rijdt. Lange ritten 's nachts zijn dus zeker af te raden. Rij alleszins niet meer dan 800 km autosnelweg in één ruk.
Indien je tijdens het rijden één van de volgende symptomen opmerkt, is dit een duidelijke waarschuwing om je auto aan de kant te zetten en even een dutje te doen :
- Zware oogleden
- Je aandacht voor de onmiddellijke omgeving verslapt en je gedachten springen van de hak op de tak.
- Je herinnert je weinig of niets meer van wat er de laatste kilometers gebeurd is.
- Voortdurend geeuwen
- Je bent even uitgeweken naar links of rechts en hebt snel moeten corrigeren
- Je was plots te dicht bij een voorganger of je hebt te laat of maar net op tijd een stoplicht gemerkt.
- Je hebt de neiging naar een aankomende tegenligger toe te rijden
- Je hebt moeite om de ogen open te houden of te fixeren
- Concentratiestoornissen
- Knikkebollen