Vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd
nieuws
Gardasil®, het eerste vaccin om baarmoederhalskanker en andere humane papillomavirus ziekten baarmoederhalskanker te voorkomen krijgt een positief advies van de European Medicines Agency (EMEA)
Indien geregistreerd zal Gardasil® binnenkort beschikbaar zijn De Europese Commissie zou nu binnen een aantal weken de toelating voor commercialisatie kunnen toekennen. Indien geregistreerd, zal Gardasil® het eerste humane papillomavirusvaccin in Europa zijn.
Baarmoederhalskanker is de tweede meest frequente doodsoorzaak door kanker (na borstkanker) bij jonge vrouwen (15-44 jaar) in Europa. In Europa wordt jaarlijks bij 33.500 vrouwen de diagnose van baarmoederhalskanker gesteld en 15.000 vrouwen overlijden jaarlijks aan baarmoederhalskanker. Dit betekent dat er dagelijks 40 vrouwen overlijden aan baarmoederhalskanker, of één vrouw om de 30 minuten.
Maar er zijn nog meer humaan papillomavirus ziekten die beginnen voor en verder evolueren na baarmoederhalskanker, zoals genitale wratten en precancereuze vulvaire en vaginale letsels.
Humane papillomavirus types 16 en 18 zijn samen verantwoordelijk voor 25.000 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker per jaar in Europa (75% van alle baarmoederhalskankers in Europa) en voor 1900 nieuwe gevallen van vulvaire en vaginale kanker. Types 16 en 18 zijn ook verantwoordelijk voor 112.000 nieuwe gevallen van precancereuze cervixletsels en voor 24.000 nieuwe gevallen van precancereuze vulvaire en vaginale letsels per jaar in Europa. Tenslotte veroorzaken types 16 en 18 200.000 gevallen van potentieel precancereuze cervixletsels per jaar in Europa. Humane papillomavirus types 6 en 11 veroorzaken 80.000 nieuwe gevallen van potentieel precancereuze cervixletsels wat overeenstemt met nogmaals 40% potentieel precancereuze cervixletsels. Humane papillomavirussen 6 en 11 kunnen ook leiden tot 225.000 nieuwe gevallen van genitale wratten per jaar in Europa bij vrouwen (90% van alle genitale wratten gerelateerd aan humaan papillomavirus).
Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?
Lees ook: Afwijkend uitstrijkje: verloop colposcopie en biopsie