Hoe baby laten wennen aan de crêche?
nieuws
Uw kindje voor de eerste keer in de opvang achterlaten valt niet altijd mee. De overgang van het vertrouwde thuismilieu naar de opvang is zowel voor ouders als kind een belangrijke stap. Er is niet alleen de scheiding van de ouders, de bekende stemmen, geuren, handelingen en reacties maken plaats voor een andere omgeving, andere gewoonten, andere volwassenen. Dat kan zeer stresserend zijn. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat tijdens de eerste dagen in de opvang het risico op wiegendood kan toenemen.
Een degelijk wenbeleid kan dit proces vergemakkelijken. Sinds het nieuwe decreet op de kinderopvang moeten kinderdagverblijven en opvangouders een wenbeleid uitwerken en ouders de mogelijkheid bieden om te wennen. De opvangdiensten zijn vrij hoe ze dat wenbeleid vorm geven. Informeer bij de keuze van uw kinderopvang hoe de wenprocedure precies verloopt. De regeling is ook in het huishoudelijk reglement opgenomen.
Tips voor een vlotte start
1. Breng op voorhand samen met uw kind enkele uren door in de opvang. Zo leert het kindje de nieuwe omgeving op een rustige en veilige manier kennen: de stem van de kinderbegeleiders, de drukte van de groep, de slaapplek, het verzorgingskussen,…
Daarnaast maak ook u op informele wijze kennis met de werking van het kinderdagverblijf en het team van mensen die de zorg voor uw kind op zich nemen.
2. Om de definitieve overgang te verzachten, kunt u vragen om uw kind in een volgende stap een uurtje alleen in de groep en daarna een halve dag. In de meeste gevallen is het dan klaar om zijn/haar carrière in het kinderdagverblijf te starten.
Probeer als ouders alleszins om vooral de eerste weken ervoor te zorgen dat uw kindje niet te lange dagen in het kinderdagverblijf moet zijn.
3. Door de geleidelijke overgang zal het slaappatroon van een kind minder veranderen. Tijdens de eerste dagen zal de opvang uw kindje extra opvolgen, ook tijdens het slapen. Dit is één van de adviezen om wiegendood te voorkomen.
4. Geef zoveel mogelijk informatie over uw kind en zijn gewoontes aan de opvang: allergieën, medicijnen, wat vindt uw kind leuk, hoe troost u uw kind, wat is het slaapritueeltje, hoe voedt u uw kind…
5. Uw kind voelt u haarscherp aan. Daarom is het goed om vertrouwen uit te stralen wanneer u het naar de opvang brengt.
6. Neem duidelijk afscheid zodat uw kind niet verward is als zijn vertrouwde figuur er plotseling niet meer is. Maak dit afscheid niet te lang, dat maakt het moeilijker.
7. Maak eventueel afspraken wanneer het best past om eventueel te telefoneren om te vragen hoe het gaat.
Meer lezen:
www.kindengezin.be
www.kiddo.net/kinderopvang-das-even-wennen/1023593