Zelftesten voor leerkrachten moeten corona-uitbraak op school voorkomen
nieuws
Binnenkort start een proefproject waarbij leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs aan de hand van zelftesten een eventuele coronabesmetting vroegtijdig kunnen opsporen. Het gaat om een initiatief van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en de ministers van Onderwijs.
“Het is voor onze kinderen en jongeren cruciaal dat de scholen open kunnen blijven. Daarom moeten besmettingen snel opgespoord en eventuele uitbraken snel ingedamd worden”, zo staat in het persbericht.
Lees ook: Deelnemers gezocht voor studie naar langdurige COVID-19
Zo’n 2.000 à 2.500 leerkrachten en omkaderend personeel uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië wordt in het kader van het proefproject gevraagd om wekelijks thuis bij zichzelf een speekseltest af te nemen, waarna dat speeksel wordt getest op COVID-19 door middel van een PCR-analyse.
“Doordat dit speeksel thuis wordt afgenomen, is er geen risico om anderen te besmetten bij de afname, is er geen beschermend materiaal nodig, geen extra personeel nodig, enzovoort. Deze speekseltesten vormen dus een relatief gemakkelijke manier om eventuele besmettingen vroeg op te sporen en te vermijden dat leerlingen of hele klassen en scholen besmet worden.”
Tegelijkertijd loopt in de deelnemende scholen ook een motivatiecampagne om een gevoel van gemeenschappelijk engagement te creëren tussen de leerkrachten, het personeel, de leerlingen en hun ouders. Het project gaat van start op 22 februari, na drie weken volgt een eerste evaluatie en na zes weken een tweede. De deelstaten staan zelf in voor de selectie en coördinatie, maar wordt financieel mee ondersteund door de federale overheid. Promotor van het project is Prof. Dr. Herman Goossens.
Bronnen:
Lees ook: Helpen zink en vitamine D COVID-19 voorkomen of genezen?
Laatst bijgewerkt: februari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.