Almaar meer jongeren nemen antidepressiva

123-tiener-jongen-puber-eenz-170_04.jpg

nieuws

Het gebruik van antidepressiva bij jongeren is significant gestegen, zo tonen recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Vorig jaar namen 52.526 11-tot 26-jarigen de medicatie tegen een depressie, wat 1,9% meer is dan in 2017, toen zo’n 51.500 jongeren de middelen slikten. De twee jaren daarvoor ging het telkens om ongeveer 51.600 jongeren.

In alle leeftijdscategorieën tussen de 11 en 22 jaar was er in de laatste jaren een stijging van het gebruik. In de groep 15- tot 18-jarigen namen bv. in 2018 zo’n 8.670 jongeren antidepressiva, ongeveer 400 meer dan drie jaar eerder. Enkel bij de 23- tot 26-jarigen ging het gebruik recent naar beneden. Op het totale aantal jongeren in de verschillende leeftijdscategorieën gaat het telkens om een percentage tussen de 0,38 en 4,57% dat antidepressiva gebruikt.

Psychotherapeutische behandeling

Antidepressiva hebben vooral effect op de productie van serotonine, een chemische stof die belangrijk is voor het reguleren van je stemming en emoties, waardoor depressieve gevoelens afgeremd worden. Hun toepassing bij jongeren is niet vrij van controverse, want sommige studies suggereren dat ze zeker bij deze leeftijdsgroep zelfmoordgedachten nog kunnen aanwakkeren, vooral in de eerste weken van het gebruik.

Er wordt aangeraden om jongeren met depressieve klachten eerst en vooral een psychotherapeutische behandeling voor te schrijven, bv. cognitieve gedragstherapie. Jammer genoeg is dit soort begeleiding onvoldoende toegankelijk . Sinds vorig jaar kunnen volwassenen acht sessies bij de psycholoog terugbetaald krijgen, maar dat geldt niet voor wie jonger is dan 18 jaar. Voor een bezoek aan een kinder- of jeugdpsychiater is een terugbetaling mogelijk, maar in die sector is er een capaciteitsprobleem. Ook bij de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg zijn er helaas vaak lange wachtlijsten.

Lees ook: Gebruik van antidepressiva bij kinderen en jongeren

Mogelijke oorzaken

Volgens de laatste Gezondheidsenquête heeft ongeveer 4% van de Vlaamse jongeren, tussen de 15 en 24 jaar oud, last van depressieve stoornissen. Een depressie ontstaat door langdurige stress of een trauma. Experten noemen als mogelijke oorzaken onder andere prestatiedruk op school, pestgedrag, een scheiding van de ouders, het overlijden van een familielid en druk om populair te zijn op sociale media.

Online instrumenten

De Vlaamse overheid biedt online verschillende laagdrempelige instrumenten aan om beter om te leren gaan met depressieve gevoelens. Zo is er de algemene website www.depressiehulp.be, maar voor jongeren van 12 tot 16 jaar bestaat er ook de website www.noknok.be, die met online coaching en interactieve oefeningen de mentale veerkracht van jongeren wil versterken. Jongeren kunnen met hun zorgen ook terecht bij Awel, een online en telefonische hulplijn.

Bronnen:
https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/psychische-stoornissen" target="_blank">www.statistiekvlaanderen.be
https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/" target="_blank">www.geestelijkgezondvlaanderen.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt