Endometriose: diagnose via speekseltest

minimi_vrouw_buikpijn_maandstonden.jpg

nieuws

Endometriose komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het duurt meestal jaren voordat de diagnose wordt gesteld, maar sinds kort is er een speekseltest beschikbaar waarmee de ziekte snel en niet-invasief kan worden opgespoord. 

Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'

Endometriose is een chronische ziekte waarbij endometriumweefsel buiten de baarmoeder gaat woekeren. De helft van de getroffen vrouwen heeft geen symptomen. Bij anderen gaat de ziekte gepaard met hevige menstruatiepijn, pijn bij seksuele gemeenschap, rugpijn, depressie en vruchtbaarheidsproblemen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van endometriose?

Diagnose endometriose

Klinisch onderzoek is vaak negatief of leidt tot een verkeerde diagnose. Dit is vooral het geval bij minimale tot matige vormen van de ziekte. Om endometriose vast te stellen, zijn vaak specialistische beeldtests nodig, zoals een MRI of transvaginale echografie. Deze procedures worden echter niet altijd voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling. Bovendien hebben ze bepaalde beperkingen. Ze zijn niet altijd voldoende nauwkeurig en detecteren endometriose zelden in een vroeg stadium. 

Lees ook: Dysmenorroe (menstruatiepijn): wat doen bij pijnlijke maandstonden?

Speekseltest: hoop op vroege diagnose?

Het Franse bedrijf Ziwig heeft onlangs niet-invasieve speekseltests ontwikkeld waarmee endometriose in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Een eenvoudig speekselmonster dat door de arts wordt genomen en voor analyse naar een laboratorium wordt gestuurd, zou een diagnose kunnen stellen met een betrouwbaarheid van 95% (volgens Ziwig). 

De speekseltest werd ontwikkeld op basis van een steekproef van 200 vrouwen, waarvan 153 de diagnose endometriose kregen. Concreet probeerden de wetenschappers bij deze patiënten karakteristieke biomarkers van de ziekte te identificeren en slaagden ze erin 109 microRNA's (kleine fragmenten van RNA) te isoleren die betrokken zijn bij de ziekte.

Deze test is ontwikkeld en gevalideerd op een cohort patiënten met symptomen die wijzen op endometriose. Hij is dus niet zozeer geschikt als screeningtest op grote schaal, maar eerder als diagnostische test bij vrouwen die vermoedelijk endometriose hebben. De speekseltest zou wel betrouwbaarder zijn dan de huidige invasieve testen. Dankzij een vroege diagnose kan de behandeling sneller worden opgestart, voordat de endometriose verergert.

De test, die al in verschillende landen op de markt is, zou in 2024 in België beschikbaar moeten zijn. 

Lees ook: Helpt een dieet tegen endometriose?

Bronnen:
https://evidence.nejm.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.endofrance.org
https://presse.inserm.fr

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram