Grote verschillen bij echinacea supplementen - reactie
nieuws
Onlangs berichtten we over een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond waaruit bleek dat de concentratie echinacea extract in supplementen enorm verschilt enorm per merk en de prijzen sterk uiteenlopen.
De Consumentenbond onderzocht de inhoud van 13 gangbare echinacea preparaten en keek daarbij naar het gehalte van enkele typerende bestanddelen (zogenaamde fenolen), de prijs per tablet/capsule, de prijs per 1 milligram werkzame stof in echinacea en de aanbevolen minimum en maximum dosering per dag. In bijna alle geteste supplementen zit ongeveer hetzelfde type extract, maar de prijs die consumenten betalen per milligram werkzame stof, loopt sterk uiteen. De beste prijs-kwaliteitverhouding bieden Albert Heijn en supplementenmaker Now. Omgerekend naar een milligram werkzame stof kost het echinacea extract bij hen €0,02. A. Vogel is met €0,55 per milligram bijna 30 keer zo duur.
Behalve in de prijs, zitten er ook grote verschillen in de aanbevolen dosering bij de verschillende merken. Wie het echinaceaproduct van Now koopt en het advies over de minimale dosis van de fabrikant volgt, krijgt 23 keer meer actieve stoffen binnen dan iemand die de minimale voorgeschreven dosering van A. Vogel gebruikt.
Of dit goed of slecht is, is moeilijk te zeggen, aangezien wetenschappers nog altijd verdeeld zijn over de beschermende werking van echinacea, aldus de Consumentenbond.
A. Vogel protesteert
Volgens Biohorma, de licentiehouder van de A.Vogel-producten publiceerde de Consumentenbond echter onjuiste informatie. Biohorma zegt in een persmededeling zelfs juridische stappen te overwegen.
De Consumentenbond wil in de publicatie duidelijk maken hoeveel Echinacea de diverse producten daadwerkelijk bevatten. Hiertoe heeft de Consumentenbond de Echinacea preparaten op vijf stoffen onderzocht, te weten caffeïnezuur, cichoreizuur, chlorogeenzuur, cynarine en Echinacoside. Echter deze stoffen zijn niet uniek voor Echinacea, aldus A. Vogel. Zo bevat iedere groene plant de drie eerstgenoemde stoffen en is cynarine een referentiestof voor Artisjok. Onderzochte stoffen zeggen dus niets over de hoeveelheid Echinacea die verwerkt is in het product. Bovendien zijn de onderzochte stoffen slechts beperkt relevant als referentiestof, omdat ze nauwelijks bijdragen aan de werkzaamheid. Voor de beoordeling van de kwaliteit van een Echinaceapreparaat kan beter gekeken worden naar de hoeveelheid alkylamiden. Uit diverse wetenschappelijke studies is namelijk gebleken dat deze stoffen verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid. Hierover heeft A.Vogel de Consumentenbond ook uitgebreid geïnformeerd, toen zij A.Vogel vroegen naar een reactie op de testresultaten. Helaas heeft de Consumentenbond hierop niet meer gereageerd en heeft zij in de publicatie geen rekening gehouden met deze informatie. Hierdoor is de publicatie onjuist en misleidend voor de consument, zo besluit A. Vogel.
Noot van de redactie
De redactie van Gezondheid.be wenst zich niet te mengen in deze controverse tussen Biohorma (de licentiehouder van A.Vogelproducten) en de Nederlandse Consumentenbond.
We willen voor alle duidelijkheid wel enkele punten aanstippen.
1. Een studie van de Amerikaanse consumentenorganisatie kwam in 2010 tot vergelijkbare resultaten als de Nederlandse Consumentenbond: van de 11 geteste preparaten waren er slechts 4 waarvan de ingrediënten klopten met wat op de verpakking was vermeld. 10% van de preparaten bevatten geen echinacea, de helft verwees op de verpakking naar een verkeerde Echinacea-soort en meer dan de helft van de gestandardiseerde preparaten bevatten niet de vermelde hoeveelheid actieve ingrediënten. www.consumerlab.com/reviews/echinacea/echinacea/
2. Ook in de wetenschappelijke literatuur is al herhaaldelijk kritiek geleverd op het feit dat er grote onduidelijkheid bestaat over de preciese samenstelling van de verschillende Echinacea-producten die op de markt zijn. Dit zou mogelijk de uiteenlopende resultaten van studies naar de werkzaamheid van Echinacea kunnen verklaren.
Zie bijvoorbeeld
Barnes J. et al. Echinacea species (Echinacea angustifolia (DC.) Hell., Echinacea pallida (Nutt.) Nutt., Echinacea purpurea (L.) Moench): a review of their chemistry, pharmacology and clinical properties. J Pharmacol. 2005 Aug;57(8):929-54.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16102249