Nederlandse zorgverleners te weinig gevaccineerd tegen griep
nieuws
Slechts 17% van de Nederlandse zorgverleners is gevaccineerd tegen griep. De helft van de huisartsen laat zich elk jaar vaccineren tegen griep. Er is nauwelijks verschil tussen patiënten en zorgverleners als het gaat om de motivatie waarom ze zich al dan niet laten vaccineren. Bij zorgverleners is de kennis over griepvaccinatie niet optimaal, zo wijst het onderzoek uit.
Van de ondervraagde huisartsen laat 49% zich elk jaar vaccineren en 24% ‘wel eens’. De reden is meestal het veelvuldige contact met patiënten. Sommige artsen zeggen ook zelf bij een risicogroep te horen. Slechts weinig huisartsen laten zich vaccineren omdat ze kwetsbare patiënten willen beschermen of het griepvirus niet willen verspreiden.
Bijna een vijfde van de huisartsen is in het afgelopen jaar anders gaan denken over de griepvaccinatie. De helft van de deze huisartsen twijfelt aan de werkzaamheid.
Het RIVM meldde onlangs dat 65% van de doelgroep (mensen met een medische indicatie en 60-plussers) zich in 2011 heeft laten vaccineren, dat komt overeen met zo’n 3,5 miljoen vaccinaties.
In 2010 bedroeg dat percentage nog 68,9. De daling in de vaccinatiegraad is vooral zichtbaar in de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar.
Volgens cijfers van het VIGeZ zou in ons land 40% van het personeel in een woonzorgcentrum en 30% van het ziekenhuispersoneel gevaccineerd zijn tegen de griep.
Griepvaccinatie van zorgverleners wordt door de Hoge Gezondheidsraad ten zeerste aangeraden. Ten eerste om zichzelf te beschermen, maar ook om hun patiënten te beschermen. Patiënten behoren vaak tot de risicogroepen voor complicaties, hospitalisatie en overlijden door griep.