Zeldzame ziekte bij Hollandse homo's
nieuws
Bijna 25 mannen van de Amsterdamse en Rotterdamse partyscène hebben de seksueel overdraagbare infectieziekte LGV (lymphogranuloma venereum) opgelopen.
Gezondheidsdeskundigen spreken van een bijzondere situatie, want zo'n uitbraak van deze zeldzame infectie is nooit eerder in Nederland voorgekomen. Er is besloten gezamenlijk op te treden in de bestrijding van deze ziekte. In alle tot nu geregistreerde gevallen gaat het om mannen met homoseksuele contacten, voornamelijk uit de leer- en partyscène. Een groot deel van hen is seropositief, aldus luidt de conclusie van de Rotterdamse Gezondheidsdienst.
De infectie kan de volgende klachten geven: zweren in het laatste stuk van de darm, verstopping en bloed in de ontlasting. De gezondheidsdiensten hebben actie genomen om verdere verspreiding te voorkomen.
Omdat de getroffenen seksuele contacten hebben gehad in andere Europese steden, gaat de Gezondheidsdienst ervan uit dat het probleem ook elders voorkomt.
De ziekte LGV is normaliter een tropische ziekte. De aandoening kan men krijgen via seksueel contact, waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. LGV wordt veroorzaakt door een speciaal type chlamydia bacterie. De infectie is in tegenstelling tot gewone chlamydia niet door middel van een eenmalige behandeling met antibiotica te genezen. Patiënten krijgen een kuur van drie weken.
Het is nog niet duidelijk hoe de geslachtsziekte, die vooral in Azië en op de Cariben voorkomt, zich verspreidt in de Amsterdamse en Rotterdamse homoscene.
De aandoening is goed te behandelen, net als gewone chlamydia, één van de meest voorkomende geslachtziektes in Nederland. Alleen duurt een antibioticakuur drie weken, terwijl bij gewone chlamydia een eenmalige behandeling volstaat.