UZ Gent: Proefproject verdachte huidvlekken
nieuws
Huidkanker vroegtijdig opsporen is erg belangrijk voor een goede genezingskans. In een proefproject probeert het UZ Gent momenteel de letselgerichte screeningmethode uit. Patiënten met een alarmerend huidletsel kunnen een versnelde afspraak krijgen. Mensen die zich zorgen maken over een specifiek huidletsel krijgen binnen de week een afspraak.
De dienst Dermatologie van het UZ Gent had eerder al vergelijkend onderzoek gedaan naar lesion directed screenen, een concept dat binnen de dienst werd ontwikkeld (doctoraat Isabelle Hoorens, UGent). Bij die screeningmethode onderzoekt de dermatoloog huidletsels die volgens welbepaalde criteria onrustwekkend zijn: een nieuw letsel, een moedervlek die veranderd is, een letsel dat niet geneest, een pigmentvlek die verkleurt enz. Die letselgerichte methode werd vergeleken met de klassieke screeningmethode, die systematisch het hele lichaam screent. De conclusie: beide methodes sporen procentueel evenveel huidkankers op, maar letselgericht screenen gaat wel vijf tot zes keer sneller.
De eerste evaluatie is positief. Bij 10 procent van de 70 patiënten vonden de dermatologen het huidletsel verdacht. Bij 8 procent werd huidkanker bevestigd. De triageraadpleging bereikt dus de juiste patiënten – mensen die een hogere kans op huidkanker hebben. Omdat de meeste letsels uiteindelijk toch goedaardig blijken, daalt de ongerustheid van de meeste mensen na het onderzoek.
Teledermatologie
De triageraadpleging wordt nu verder verfijnd. Prof. dr. Brochez: ‘We willen de screeningmethode wetenschappelijk valideren en uitzoeken hoe we de patiënten nog beter kunnen triëren, door ze op de juiste manier voor te selecteren: hoe halen we de patiënten eruit die we zeker moeten zien? Daarvoor zullen we checklists en een webapplicatie ontwikkelen waarmee patiënten en huisartsen kunnen bepalen met welk letsel ze naar de dermatoloog moeten. En we willen graag inzetten op teledermatologie.’
Bij teledermatologie stuurt de huisarts beelden van huidletsels samen met anamnestische informatie over de patiënt elektronisch door naar de dermatoloog. Die beoordeelt de letsels en bezorgt de huisarts een diagnose of behandeladvies. De dienst Dermatologie heeft al bij twee huisartsenpraktijken getest of teledermatologie haalbaar en wenselijk is. Prof. dr. Verhaege: ‘Zowel patiënten als huisartsen reageerden positief: wachttijden vervallen en de huisarts kan sneller en directer expertise inroepen, bijvoorbeeld voor een second opinion. Huisartsen vonden vooral ook het leereffect stimulerend.’
Laatst bijgewerkt: mei 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.