Is chronische ontsteking gevaarlijk en hoe bestrijd je het?
dossier
In tegenstelling tot een acute ontsteking, is een chronische ontsteking sluipend en minder zichtbaar, maar daarom niet ongevaarlijk. Op lange termijn kan chronische ontsteking zelfs leiden tot diabetes, dementie en kanker. Het is daarom belangrijk om een gepaste behandelingsmethode te bespreken met je arts.
Hoe ontstaat ontsteking?
Een ontsteking treedt op als je lichaam vecht tegen
infecties, verwondingen en toxines, in een poging om zichzelf te genezen.
Wanneer iets je cellen beschadigt, laat je lichaam chemische stoffen vrij die
een reactie van je immuunsysteem uitlokken. Tijdens die reactie komen er
antilichamen en eiwitten vrij, en een verhoogde bloedstroom naar het
beschadigde gebied. Dit hele proces duurt meestal een paar uur of dagen in het
geval van een acute ontsteking.
Chronische ontsteking ontwikkelt zich wanneer deze reactie aanhoudt, waardoor je lichaam in een constante staat van alertheid blijft. Na verloop van tijd kan chronische ontsteking een negatieve invloed hebben op weefsels en organen. Sommige onderzoeken suggereren dat chronische ontsteking ook een rol zou kunnen spelen bij een hele reeks aandoeningen, van astma tot kanker.
Lees ook: Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?
Oorzaken
Chronische ontsteking kan verschillende oorzaken hebben zoals:
· onbehandelde oorzaken van acute ontsteking, zoals een infectie of verwonding
· een auto-immuunaandoening, waarbij je immuunsysteem ten onrechte gezond weefsel aanvalt
· langdurige blootstelling aan irriterende stoffen, zoals industriële chemicaliën of vervuilde lucht
Daarnaast zijn experts van mening dat ook roken, zwaarlijvigheid en alcohol chronische ontsteking in de hand kunnen werken.
Symptomen
Acute ontsteking veroorzaakt vaak duidelijke symptomen, zoals pijn, roodheid of zwelling. Maar chronische ontstekingsverschijnselen zijn meestal subtieler. Daardoor kunnen ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Veel voorkomende symptomen van chronische ontsteking zijn: vermoeidheid, koorts, mondzweertjes, uitslag, buikpijn en pijn op de borst.
Symptomen die minder voor de hand liggen zijn: evenwichtsstoornissen, insulineresistentie, spierzwakte, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, lage rugpijn, droge ogen, geheugenproblemen,...
Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling
Behandeling
Ontsteking is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Maar als ze chronisch wordt, is het belangrijk ze onder controle te krijgen om het risico op langetermijnschade te verminderen. Enkele van de mogelijkheden die zijn onderzocht om ontstekingen onder controle te houden zijn:
· Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Vrij verkrijgbare NSAID's, zoals aspirine en ibuprofen verminderen ontstekingen en pijn. Maar langdurig gebruik linkt men aan een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, waaronder maagzweer en nieraandoeningen.
· Steroïden. Corticosteroïden zijn een soort steroïdhormonen. Ze verminderen ontstekingen en onderdrukken het immuunsysteem, wat nuttig is wanneer het gezond weefsel begint aan te vallen. Maar langdurig gebruik van corticosteroïden kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen, hoge bloeddruk en osteoporose. Wanneer je arts corticosteroïden voorschrijft, zal hij de voordelen en risico's afwegen.
· Supplementen. Bepaalde supplementen kunnen helpen om ontstekingen te verminderen zoals visolie en liponzuur. Ook verschillende specerijen kunnen helpen, bijvoorbeeld gember, knoflook en cayennepeper.
· Maar de sleutel tot het voorkomen van ontstekingen ligt volgens deskundigen in het laag houden van het stressniveau door regelmatige lichaamsbeweging, een gezond slaapregime en stressreductietechnieken zoals mindfulness en meditatie.
Bronnen:
https://universityhealthnews.com
Lees ook: Mediteren kan je ook al wandelend doen