Limburg koppelt registratie orgaandonatie aan uitreiking identiteitskaart

nieuws Elke Limburger die een nieuwe identiteitskaart afhaalt, krijgt voortaan een registratiedocument mee om orgaandonor te worden. Dat is beslist na succesvolle proefprojecten in Hasselt en Lommel. De inwoners van Hasselt en Lommel die door de dienst bevolking werden opgeroepen voor een nieuwe identiteitskaart, kregen bij de aanvraag een registratiedocument mee. Dankzij het proefproject kende Hasselt een stijging van zes naar zestien registraties per maand en ging in Lommel het aantal registraties acht keer hoger. Vrouwen staan liever organen af, dan mannen. Dat blijkt uit het aantal registraties dat in Lommel bij vrouwen (11 %) groter was dan bij mannen ( 8 %). Vooral vrouwen tussen 19 en 34 jaar lieten zich vaker registreren dan mannen van dezelfde leeftijd. Het hoogst aantal registraties noteerden we zowel bij mannen als vrouwen in de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar.
Het systeem wordt nu voor een jaar gratis in alle Limburgse steden en gemeenten aangeboden.
Volgens de Belgische wet is iedereen orgaandonor, maar je kan er wel verzet tegen aantekenen. En bij overlijden kan de naaste familie (kinderen, ouders, partner) donatie verhinderen. Dat gebeurt in 15 tot 20 procent van de gevallen. Je kan dat voorkomen door je te laten registeren als orgaandonor.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram