Apps die de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren

dossier Kinderen voor een scherm zetten, al dan niet voor educatieve apps of programma’s, is dat wel verantwoord? We vroegen het aan onze experte Tine Seghers die logopediste is: “Als je met enkele aandachtspunten rekening houdt, kan je multimedia gerust inzetten om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren”, klonk het. In dit artikel somde ze heel wat tips op rond televisieprogramma's, tablets en apps, maar de lijst met apps die Tine aanraadt, die hadden jullie nog tegoed.

Pepi Bath

Je kan in deze app een meisje of een jongen kiezen die aan de wastafel staat of die naast de wasmachine staat. Oefen dagelijkse woordenschat zoals “handen wassen” of “kleren uit” met deze app. Omdat je kan kiezen tussen een jongen en een meisje is dit ook een goede app om 'hij' en 'zij' te oefenen. Beschikbaar voor android en iOS.

Rupsje nooit genoeg

Met de demo-versie kan je appels uit een boom eten en bloemen planten. Het fijne aan deze 'basic' app is dat je er veel taal aan kan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan "nog een appel", "op", "opeten", "waar?", "waar is er nog een appel?", "gieten", "nog eens gieten", "groeien", "de bloem groeit". Beschikbaar voor android en iOS.

Kikker

In deze app kan je memory spelen, puzzels maken en het spel 'connections' spelen. De gratis versie is beperkt, maar volstaat. Deze app is vooral geschikt om articulatie te oefenen, zoals de klank /R/ of /k/. Beschikbaar voor android en iOS.

Voedsel puzzel voor kinderen

Deze app biedt een variatie aan spelmogelijkheden om verschillende fruitsoorten in te oefenen. Wanneer een fruitsoort is ingepuzzeld, krijg je auditieve feedback. Dit maakt de app geschikt voor kinderen die Nederlands als 2e taal leren. Beschikbaar voor android en iOS.

My PlayHome

Deze app is een virtueel poppenhuis: je kan met verschillende gezinsleden situaties naspelen, zoals eten geven. Met deze app kan je vraagwoorden inoefenen, zoals ‘waar is mama?’ of ‘wat doet papa?’. Met deze app kan je ook taalbegrip inoefenen. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind wat hij/zij moet doen, “de peuter eet cornflakes in de keuken”. Beschikbaar voor android en iOS. Op de website www.praatapps.nl vind je een overzicht van verschillende apps. Laat je in je keuze begeleiden door je logopedist. Lees ook: Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren De leukste educatieve apps voor peuters (vanaf 2 jaar) Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens spelletjes Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens dagelijkse routines Hoe wakker je interesse voor boekjes aan bij kinderen?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram