- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- boeken/interviewsPodcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?
- dossierHoesten: wanneer naar de dokter?
- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
Koorts na terugkeer van een reis
nieuws
Wanneer u na een vakantie in het buitenland koorts of griepachtige verschijnselen krijgt, raadpleegt u het best zo snel mogelijk een arts. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook om een ernstige infectieziekte gaan.
Mogelijke oorzaken van koorts na een vakantie in de (sub)tropen zijn onder andere malaria, dengue (knokkelkoorts), Chikungunya, griep (na een vakantie in het zuidelijke halfrond), Rickettsia-infecties of tyfus, borreliose, buiktyfus en amoebenabces.
Bij elke persoon die binnen de eerste 3 maanden na terugkeer uit de tropen koorts ontwikkelt die langer dan 24 uur duurt, moet gedacht worden aan malaria ook wanneer preventief malariapillen werden ingenomen of na een korte tussenstop in malariagebied. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Deze moet bloed afnemen (edta-tube) en dit zo snel mogelijk (binnen enkele uren) in het laboratorium laten testen. Indien de test positief is, moet onmiddellijk met een behandeling worden gestart. Dat gebeurt het best in overleg met een gespecialiseerd centrum voor reisgeneeskunde. Indien de koorts langer dan 3 dagen bestaat, kan een onmiddellijke opname in het ziekenhuis nodig zijn. Uitstel van adequate behandeling kan een mogelijke evolutie tot ernstige en zelfs dodelijk verlopende malaria betekenen. Het grootste deel van de sterfgevallen door malaria na terugkeer zijn het gevolg van een verkeerde of te late diagnose.
Ook na drie maanden kunnen nog malaria-aanvallen optreden, alleen gaat het dan niet om falciparum-malaria, maar om de minder erge vormen door besmetting met Plasmodium vivax, Plasmodium ovale of Plasmodium malariae. Geen enkele malariapil voorkomt besmetting met Plasmodium vivax of ovale (hier helpen alleen de maatregelen tegen muggenbeten).
Meestal gaan deze vivax- of ovale malariavormen gepaard met een zeer typisch koortspatroon: aanvallen van hoge koorts om de 48 uur (soms om de 24 of om de 72 uur), afgewisseld met koortsvrije tussenperioden. De diagnose en de behandeling gebeuren het best in samenwerking met een centrum dat vertrouwd is met malariabehandeling.
Koorts in de eerste weken na terugkeer uit de tropen, zonder tekens of symptomen die op een specifieke aandoening wijzen, moet ook altijd doen denken aan buiktyfus door Salmonella-bacterieën. Zeker wanneer de koorts gepaard gaat met buikpijn of diarree of met een opvallende prikkelhoest.
Bij optreden van huiduitslag en koorts in de eerste twee weken na terugkeer, moet gedacht worden aan dengue of een Rickettsia -infectie.