Zwangeren en hartpatiënten mogen niet naar de kinderboerderij

nieuws Als u zwanger bent, een hartprobleem hebt (zoals een beschadiging van de hartklep) of een klepprothese draagt, een vaatprobleem hebt (en hierdoor drager bent van een vaatprothese), of als uw immuniteit door een ziekte of een behandeling (cortisone, kanker, transplantatie, hiv-besmetting …) verminderd is, dan bent u bijzonder gevoelig voor Q- koorts.

Q-koorts is een zoönose, een ziekte die van dier op mens overgedragen wordt. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie. In ons land is de ziekte zeldzaam, maar in Nederland komt ze de laatste jaren veel voor, vooral in de buurt van geitenkwekerijen.
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Deze kans is het grootst tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei). Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen ook besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd.

De ziekte is meestal goedaardig, maar bij deze risicogroepen kan ze ernstige gevolgen hebben.
Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad deze risicopersonen in een nieuw advies aan om:
• geen kwekerijen of kinderboerderijen (beroepsmatig dan wel in de vrije tijd) te bezoeken;
• niet aanwezig te zijn bij het werpen van zoogdieren en het contact met elk pasgeboren zoogdier te vermijden;
• omgang met wild te vermijden;
• contacten met plaatsen waar leder, bont of wol verwerkt wordt, te vermijden;
• geen ongekookte melk of producten op basis van ongekookte melk te consumeren.

Als u met één van deze situaties geconfronteerd was in de afgelopen zes weken en koorts hebt met hoofdpijn of hoesten of als u zich grieperig voelt, dan moet u uw huisarts raadplegen.
In Nederland konden hart- en vaatpatiënten zich de voorbije maanden laten inenten tegen Q-koorts. Vanaf 2010 worden alle schapen en geiten in Nederland ook gevaccineerd. Het risico op besmetting is door vaccinatie veel kleiner, maar niet nul. Bij ons worden dergelijke maatregelen niet overwogen omdat Q-koorts hier tot nu toe zeer zeldzaam is.

Meer info: www.hgr-css.be
www.qkoortsinnederland.nl

Lees ook: Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram