- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
- dossierPneumokokken: wie moet zich laten vaccineren?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierHoe kan je de hoeveelheid radon in je huis meten?
Vaccin tegen longkanker in de maak
nieuws
Een nieuw vaccin kan de levenskansen na operatie voor longkanker mogelijk verhogen. Het vaccin wordt nu al getest bij tienduizend patiënten.
Het nieuwe vaccin zal worden gebruikt in de behandeling na een operatie voor longkanker en dient dus niet om de ziekte te voorkomen, zoals bij een griepvaccin.
Het vaccin valt een specifiek eiwit in de kankercellen aan dat je bij ongeveer een derde van de longkankers terugvindt. Het vaccin stelt het immuunsysteem in staat de juiste antilichamen aan te maken om precies die eiwitten aan te vallen, waardoor de kankercellen afsterven.
Longkanker blijft de hoogste dodentol eisen onder alle kankers: in 2007 stierven 3770 Vlamingen aan de ziekte, 2979 mannen en 791 vrouwen. Voor mannen tussen de 50 en 79 jaar is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.
Alleen patiënten zonder uitzaaiingen worden er potentieel mee behandeld. “Bij die patiënten worden de tumoren chirurgisch verwijderd, waardoor ze 40 procent kans hebben op genezing. Chemotherapie kan dat percentage verhogen tot 50 procent. Maar veel longkankerpatiënten lijden vaak ook aan hart- en vaatziekten, en kunnen zo’n chemotherapie niet aan. Het nieuwe vaccin kan hun overlevingskansen wel doen stijgen. Daarnaast wordt het ook toegepast bij patiënten die na hun operatie wel chemotherapie kregen, met de hoop het aantal genezen patiënten nog eens met 10 procent te doen stijgen.“
In een vroeg onderzoek bij 182 patiënten bleek het vaccin in dezelfde mate als chemotherapie herval te voorkomen. Maar de nevenwerkingen waren veel beperkter, omdat het alleen de eiwitten in de kankercellen aanvalt. Het onderzoek is nu uitgebreid naar tienduizend patiënten, onder wie honderden Belgen. Als dit tot goede resultaten leidt, kan deze techniek uitgebreid worden naar andere kankers, zoals huid- en blaaskanker.