Menopauze en voeding: wat kan je eten om de symptomen te verlichten?
dossier
Lees ook: Kan je een vervroegde menopauze behandelen?
De menopauze wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen die bij de overgrote meerderheid van de vrouwen leiden tot opvliegers en nachtelijk zweten. De oorzaak van deze symptomen is de progressieve daling van de productie van oestrogeen, waardoor het temperatuurreguleringsmechanisme van het lichaam wordt verstoord. De ernst van deze symptomen varieert van persoon tot persoon, maar voor veel vrouwen is het niet zomaar een ‘ongemak’ en is de impact op de levenskwaliteit dus veel groter. Hormonale behandelingen kunnen helpen, maar er zijn ook zaken die je zelf kan doen: regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van gekruid voedsel of alcoholische dranken, (vooral ’s avonds) licht eten, niet roken en voldoende slapen. Lees ook: Menopauze: wat kan je zelf doen tegen overgangsklachten? |
Wat eten bij menopauze?
- Zet zoveel mogelijke volkoren granen op het menu.
- Geef groenten de hoofdrol bij je lunch of avondmaal en varieer in kleur.
- Drink veel water. Een kopje koffie of thee is ook prima, maar overdijf niet met cafeïne.
- Kies voor mager vlees, vis, ei of proteïnerijke vleesvervangers zoals peulvruchten.
- Eet naast je drie hoofdmaaltijden maximaal twee gezonde tussendoortjes, bijvoorbeeld een volkoren cracker met wat beleg, een stuk fruit of ongesuikerde yoghurt.
- In plaats van voeding te frituren of te paneren, kan je beter grillen, koken, stoven, stomen of pocheren.
- Beperk vette sauzen bij je gerechten en ongezonde snacks zoals chips en gebak.
- Let op je zoutinname: voeg geen zout toe aan je maaltijden en beperk kant-en-klare bereidingen.
Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?
Lees ook: Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk en hoe kan het wel?
Anders gaan eten tijdens overgang?
- Neem voldoende calcium. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor botten. In zuivelproducten zit relatief veel calcium. Vrouwen boven de 50 jaar zouden iets meer melkproducten moeten nemen: gemiddeld 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 1 à 2 plakken kaas per dag. Calcium zit behalve in melkproducten ook in groente, noten en peulvruchten. Extra kalk (calcium) is meestal niet nodig. Neem calciumtabletten altijd in overleg met je huisarts.
- Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D bevordert de opname van calcium. Als je dagelijks 15 tot 30 minuten in de buitenlucht doorbrengt, maakt je lichaam via zonlicht voldoende vitamine D aan, zelfs op bewolkte dagen. Vitamine D kan je ook innemen via voeding. Het zit bijvoorbeeld in vette zoutwatervis als makreel, zalm, sardines en ook paling.
- Onverzadigde vetzuren bevorderen de gezondheid van het hart. Voedingsmiddelen rijk aan onverzadigde vetzuren zijn onder meer: plantaardige oliën - zoals olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie, koolzaadolie of maïsolie - noten en zaden en vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardienen.
Lees ook: Het belang van calcium bij de preventie van osteoporose
Kan soja de symptomen verminderen?
Lees ook: Kan soja klachten in de menopauze verminderen?
Bronnen:
https://journals.lww.com
https://www.nice-info.be