8 tandtips voor een zorgeloze vakantie
nieuws
Tandpijn is een van de vervelendste dingen die tijdens een vakantie kan gebeuren. Bij Europ Assistance staan dossiers die geopend worden voor acute tandproblemen in het buitenland op de 6de plaats in het klassement van de dossiers met medische tussenkomst, na breuken, darmproblemen, infecties, hart- en vaatziekten, en problemen van neus-keel-oren.
1. Ga naar de tandarts voor u op reis vertrekt indien uw laatste bezoek meer dan 6 maanden geleden is. Op die manier krijgt u een grondige nazichtbeurt en kan er bij problemen meteen ingegrepen worden.
2. Een controle bij de tandarts is zeker aan te raden voor een vliegtuigreis. Een kleine holte gevuld met lucht kan zich onder een tandvulling bevinden of door cariës/tandbederf ontstaan. Door de inwerking van de veranderende luchtdruk kan de lucht binnen de tand uitzetten en hierdoor een druk uitoefenen op de tandzenuw met een plotse (hevige) pijn tot gevolg. De tand kan zelfs springen of de vulling kan eruit springen.
3. Neem altijd een tandenborstel en tandpasta in reisverpakking mee in de handbagage. Dit is handig tijdens een korte vliegreis,voor een lange bus- of autoreis maar ook tijdens een uitstap wanneer er geen mogelijkheid is om uw tanden te poetsen. Voor intercontinentale vliegreizen kunt u steeds een tandenborstel met tandpasta vragen aan de stewardess. In sommige landen voorziet u ook het best een flesje mineraalwater om uw tanden te spoelen na het poetsen.
4. Neem pijnstillers mee voor onverwacht opduikende tandpijn en volg correct de bijsluiter. Leg ze nooit rechtstreeks op het tandvlees. Bij direct contact verbranden ze het tandvlees en zorgen zo voor bijkomende pijn. Indien u pijnstillers bij een plaatselijke apotheek moet aankopen en de taal niet spreekt kan u de hoofdbestanddelen (zoals paracetamol) of de merknaam (bijvoorbeeld ibuprofen) van het medicijn gebruiken deze zijn in veel talen hetzelfde.
5. Neem op een langere reis eventueel een vervangstuk voor een tandprothese mee.
6. Neem het telefoonnummer van uw tandarts mee op reis. In geval van problemen kunt u hem of haar opbellen (rekening houdend met een eventueel tijdsverschil), het probleem uitleggen en om raad vragen.
7. Geeft uw tandarts u telefonisch de raad om een lokale tandarts op te zoeken, vraag dan aan de reisbegeleider of het hotelpersoneel waar u terecht kunt. Controleer of er in die praktijk hygiënisch gewerkt wordt: dragen de tandarts en assistent handschoenen en mondmaskers? Ziet het gebouw en de praktijk er schoon en verzorgd uit? Geef ook de lokale tandarts het nummer van uw eigen tandarts. Bij vragen kan die dan contact opnemen.
8. Zorg dat u de nodige formulieren voor de mutualiteit of reisverzekering bij u hebt of kunt opzoeken op het internet.
In sommige landen (waaronder de Verenigde Staten) kan een medische raadpleging een dure zaak zijn.
Check het best vooraf of tandverzorging in het buitenland gedekt wordt door uw reisverzekering of ziekenfonds.
Bronnen
www.vbt.be
http://blog.europ-assistance.be/nl/tandpijn-op-reis