Wat is een gastroscopie?
dossier
Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenbekleding van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hij doet dit door een flexibele slang - de gastroscoop - het lichaam van de patiënt in te brengen. Door deze gastroscoop kan de arts in de darm kijken. Hij doet dit om eventuele afwijkingen op te sporen of juist uit te sluiten.
Men kan via hetzelfde instrument verschillende onderzoeken uitvoeren:
oesofagoscopie : het bekijken van de binnenzijde van de slokdarm;
gastroscopie : het bekijken van de binnenzijde van de maag;
duodenoscopie : het bekijken van de binnenzijde van de twaalfvingerige darm.
Hoe verloopt dit onderzoek?
De gastroscoop die via de keel van de patiënt de slokdarm ingebracht wordt, is soepel en bestuurbaar. Om het instrument te beschermen plaatst een verpleegkundige een ring tussen de kaken van de patiënt. Door deze ring gaat de gastroscoop de keel in.
Doordat de patiënt de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze gemakkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de gastroscoop verder. Door via de gastroscoop lucht in te blazen, ontplooien de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm zich. Hierdoor zijn ze beter te bekijken. Een minder fijn gevolg van het inblazen van lucht is, dat de patiënt last kan krijgen van opboeren. Wanneer nodig neemt de arts tijdens de gastroscopie stukjes weefsel weg. Naderhand worden deze in het laboratorium onder de microscoop onderzocht. Van het nemen van deze monsters merkt de patiënt meestal niets.
Voorbereiding
Nadat de patiënt zich op de afgesproken tijd bij de endoscopieafdeling meldt, krijgt hij in de onderzoekskamer een drankje te drinken dat eventuele schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek helpt voorkomen. Losse gebitsdelen moeten worden uitgedaan. Wanneer iemand last heeft van een kokhalsreflex kan, met een spray (xylocaine) de keel verdoofd worden. Hierdoor wordt deze reflex zoveel mogelijk tegengegaan. In bijzondere omstandigheden kan de patiënt een kalmeringsmiddel toegediend krijgen. Hiervoor krijgt hij dan een infuusnaaldje in de arm. Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag en ademhaling. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt dan nog 1 á 2 uur uitslapen. De dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer uit den boze. Het is daarom raadzaam iemand ter begeleiding mee te nemen. Een gastroscopie kan alleen goed uitgevoerd worden, wanneer de slokdarm en maag leeg zijn. Vanaf 12 uur 's nachts mag de patiënt daarom niets meer eten of drinken. Wanneer het onderzoek in de middag plaatsvindt, kan de patiënt 's morgens een licht ontbijt gebruiken. Onder een licht ontbijt wordt verstaan: 1 beschuit en 1 kop thee. Dit moet minimaal zes uur voor de afgesproken aanvangstijd van het onderzoek genuttigd zijn. Liefst ook enkele uren voor het onderzoek niet meer roken.
Mogelijke risico's en complicaties
Uitslag en nazorg
Direct na afloop bespreekt de arts zijn bevindingen met de patiënt. Uiteraard is de uitslag van eventueel weefselonderzoek dan nog niet bekend. Wanneer de keel verdoofd is, neemt de kans op verslikken toe. Het is daarom beter pas een half uur na afloop van het onderzoek te beginnen met eten en drinken. Na afloop kan de patiënt een rauw gevoel in de keel ervaren. Dit gevoel verdwijnt doorgaans vrij snel. Als je niet bent opgenomen en je hebt geen kalmeringsinjectie gehad, dan kan je zonder bezwaar zelf autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan. Het onderzoek duurt tien tot twintig minuten.
Lees ook: Maagzweer: oorzaken, symptomen en behandeling
Lees ook: Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?
Bron
Bronnen:
www.uzleuven.be
www.uza.be