Gerelateerde artikels
Doorbraak in behandeling pancreaskanker: doelgerichte immunotherapie via ‘rijstkorrel’
nieuws
Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om pancreaskanker te behandelen door immunotherapie rechtstreeks in de tumor toe te dienen aan de hand van een apparaatje dat kleiner is dan een rijstkorrel. Dat geeft niet alleen een beter resultaat, maar ook veel minder bijwerkingen.
Lees ook: Hoe dodelijk is pancreaskanker?
Pancreaskanker wordt vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. Bij ongeveer 85% van de patiënten is de kanker op het moment van diagnose dan ook al uitgezaaid, wat de ziekte veel moeilijker behandelbaar maakt. Immunotherapie haalt goede resultaten bij kankers waarvoor tot nog toe geen goede behandelingsmogelijkheden bestonden, maar omdat immunotherapie door het hele lichaam wordt toegediend, veroorzaakt de behandeling veel bijwerkingen. En die kunnen lang aanhouden, soms zelfs levenslang. Door immunotherapie rechtstreeks op de tumor te richten, zijn er veel minder bijwerkingen, wat de patiënten een betere levenskwaliteit biedt.
Lees ook: Pancreaskanker: door ‘algemene’ symptomen nog steeds moeilijk te herkennen
Onderzoekers van het Houston Methodist Academic Institute hebben daarom een speciaal apparaatje ontwikkeld - nanofluïdisch drug-eluting seed of kortweg NDES. NDES kan een aanhoudende lage dosis CD40 monoklonale antilichamen toedienen, een veelbelovend immunotherapeutisch middel, en dat rechtstreeks in de tumor.
Uit onderzoek bij muizen bleek dat er al tumorreductie was bij een vier keer lagere dosis dan wat bij traditionele immunotherapiebehandeling wordt toegediend. Maar er is nog beter nieuws, vertelt onderzoekster Corrine Ying Xuan Chua: “Hoewel het NDES-apparaat slechts in één van de twee tumoren in hetzelfde proefdier werd ingebracht, konden we ook tumorreductie constateren in de tumor zonder het apparaat. Dat betekent dat lokale behandeling met immunotherapie de immuunrespons kan activeren om andere tumoren aan te pakken. Eén proefmuis bleef zelfs tumorvrij gedurende de 100 dagen van observatie."
Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?
"Ons doel is de manier waarop kanker wordt behandeld te veranderen. Wij zien dit apparaat als een levensvatbare benadering om op een minimaal invasieve en effectieve manier de pancreastumor binnen te dringen, waardoor een meer gerichte therapie met minder medicijnen mogelijk wordt," aldus Alessandro Grattoni, co-auteur van de studie en voorzitter van de afdeling Nanomedicine van het Houston Methodist Research Institute.
Aanvullend laboratoriumonderzoek moet de effectiviteit en veiligheid van deze toedieningstechnologie verder bepalen, maar de onderzoekers zijn hoopvol dat deze methode kan ingezet worden voor kankerpatiënten in de komende vijf jaar.
Lees ook: Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist