Vanaf wanneer kan je peuter in een groot bed slapen?

Getty_kind_bed_knuffel_slaap_2022.jpg

©Getty Images

dossier

Hoe weet je wanneer je peuter klaar is voor de overgang naar een groot bed? Kies je dan best eerst voor een peuterbed om je kindje te laten wennen, of is dat niet nodig? En wat met die kindjes die altijd maar uit bed komen? Allemaal vragen voor onze slaapexpert Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.


Lees ook: Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Op welke leeftijd is een kind klaar voor een groot bed?

"Sommige kindjes maken de overstap naar een groot bed al op 2 jaar, met succes. Maar ik raad aan om te wachten tot drie jaar, want als je kindje er niet klaar voor was, kan dat voor wat problemen zorgen. Dan kruipt hij bijvoorbeeld voortdurend uit bed ’s avonds of staat hij ’s morgens om 4.30u aan jouw bed. Wat doe je dan, hé? Het is heel moeilijk om aan een tweejarige uit te leggen dat ze in bed moeten blijven liggen. Opnieuw een babybed gebruiken? Dat kan, maar dan lijkt het alsof ze een stap moeten terugzetten. Ideaal is dat niet. Nu, ouders die met dat probleem zitten, raad ik wel aan om tijdelijk toch opnieuw een kinderbed of een reisbed te gebruiken, zodat het kindje fysiek begrensd wordt en eerst een goed slaappatroon kan ontwikkelen in een eigen bed."

Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Wat als de peuter telkens weer uit het kleine bed klimt?

"Sommige kindjes slagen er inderdaad in om telkens uit het (reis)bed te klauteren, ook met een slaapzakje aan, waardoor het zelfs gevaarlijk wordt. In zo’n geval kan je niet anders dan goeie slaapgewoontes aan te leren in het grote bed. Ik heb eens zo’n gezin begeleid, het kindje was 2 jaar en twee maanden oud. Een hele klus, maar het is uiteindelijk wel gelukt. De 'key' is geduldig blijven, en hem telkens terug op een rustige manier in bed leggen. Maak het voorspelbaar en saai. Als hij doorheeft dat hij eigenlijk niet veel mist, en niet veel redenen heeft om uit bed te komen, zal hij sneller de situatie aanvaarden. Blijf ook vooral consequent."

Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

Welke tips kan je onze lezers nog meegeven?

"Het is alleszins belangrijk om te wachten tot je kindje heel goed begrijpt wat de verwachtingen zijn. Dat hij in z’n bed moet blijven tot als de slaapwekker aangeeft dat het tijd is om op te staan bijvoorbeeld. Je kan ook de overstap naar een enkelbed iets minder groot maken door een kinderbed te kiezen waar je één zijde van kan wegnemen of door voor een meegroeibed te kiezen. Heb je dat niet? Dan kan het een goed idee zijn om een kinderbed én een groot bed in de kamer te zetten, zodat je kindje kan wennen aan het idee. Eerst een verhaaltje lezen in het grote bed en slapen in het kleine bed bijvoorbeeld. Je kan ook het grote bed kleiner en gezelliger maken door er kussens of beertjes te leggen."

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

"Vaak vinden de ouders het tijd om over te schakelen naar een groot bed, omdat ze vinden dat het kinderbed wat te klein wordt. Of op een gevangenis lijkt, met die spijltjes, maar zo hebben de peuters dat eigenlijk nog niet bekeken. Voor hen is het gewoon knus."

Zijn er momenten waarop je de overstap naar een groot bed beter uitstelt, bijvoorbeeld bij de komst van een broertje of zusje?

"Het is inderdaad zo dat je best niet al te veel veranderingen in één keer op z’n bord legt, tenzij je niet anders kan. Nu, je hebt tijdens de zwangerschap negen maanden de tijd om te zien of je kindje er klaar voor is, en om hem of haar eventueel voor te bereiden op die overstap naar een groot bed. Is hij nog geen 2,5 jaar? Dan zou ik wel aanraden om nog even te wachten. Het is trouwens niet zo dat een baby vanaf dag één het kinderbed van grote broer of zus moet krijgen. Een baby kan gerust een paar maanden slapen in een wieg of een co-sleeper."

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt