Online Preventief Sportmedisch Onderzoek

123-sport-voetbal_170_07.jpg

nieuws De Vereniging van sport- en keuringsartsen (SKA) heeft een online-instrument ontwikkeld voor iedereen die sport of van plan is te sporten. Met dit instrument kunt u nagaan of een sportmedisch onderzoek raadzaam is, hoe vaak dat moet gebeuren en wat er onderzocht zal worden. Alles hangt af van uw leeftijd, de sport die u beoefent en de intensiteit ervan. De keuzerobot genereert, gebaseerd op een uitgebreide literatuurstudie, een advies om zich al dan niet te laten onderzoeken.

Het sportmedisch onderzoek is zowel bestemd voor mensen die voor hun plezier of gezondheid sporten (recreatieve sporters) als voor wie deelneemt aan wedstrijden (competitieve sporters), met uitzondering van professionele topsporters. Het onderzoek is niet verplicht, tenzij uw sportfederatie beslist om het wel verplicht te maken. Als een sportmedisch onderzoek aangeraden wordt, krijgt u een uitgebreide sportmedische vragenlijst voorgeschoteld. U kunt de ingevulde vragenlijst rechtstreeks elektronisch doorsturen naar de erkende keuringsarts of bijgeschoolde huisarts van uw keuze of afdrukken. Een lijst van erkende keuringsartsen vindt u hier


Na het overlopen van de vragenlijst met de sporter, kan de arts in de online-module doorklikken naar het vervolg van het sportmedisch onderzoek: algemeen en sportspecifiek lichamelijk onderzoek en in bepaalde gevallen een rustelektrocardiogram. Als de bijkomende onderzoeken zijn uitgevoerd, krijgt de sporter een advies dat kan variëren van geschikt, geschikt na verder onderzoek, met beperkingen (bvb. een brace dragen) of mits maatregelen (bv. spierversterkende oefeningen), tot niet geschikt voor de gevraagde sport.

Sporters die geen lid zijn van een club en die twijfels hebben over hun medische geschiktheid voor een bepaalde sport, kunnen bij hun arts informeren naar het sportmedisch onderzoek. Sportfederaties kunnen het sportmedisch onderzoek aanraden aan hun leden, of het eventueel verplichten.
Het onderzoek wordt niet terugbetaald door het Riziv.
In 2013 heeft de Hoge Gezondheidsraad een studie uitgevoerd over sportscreening bij jongeren. De conclusie was dat er ‘onvoldoende wetenschappelijke bewijs is om een screening naar hartafwijkingen die voorbeschikken tot plotse dood verplicht op te leggen voor alle jonge sporters die recreatief of als amateur in competitieverband sport (willen) beoefenen’.

Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram