Hoe help je een kind de scheiding te verwerken?
dossier
Een scheiding is erg pijnlijk, voor alle partijen, maar naar je kinderen toe wil je natuurlijk zo zacht mogelijk handelen. Hoe breng je de boodschap duidelijk over, zonder dat het kind zich verlaten of onveilig voelt? We vroegen het aan Karolien Raeymaekers, klinisch gedragstherapeute en auteur van Denk als je peuter/kleuter.
“Een scheiding is een verlieservaring. Het verlies van al wat gekend, veilig en vertrouwd aanvoelde voor lange tijd. Het is een rouwproces, dat eenieder op zijn manier en op zijn tijd doorloopt. Het is loslaten wat gekend is en een nieuwe (gezins)situatie proberen aanvaarden.”
Lees ook: Manu Keirse: 'Mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met dood en verdriet.'
Karolien: "Bij jonge kinderen komt het bericht van scheiding vaak als een verrassing. Wees je er van bewust dat jij al heel wat stappen verder staat in dit proces dan jouw kind. Alvorens je jouw kinderen betrekt, heb je eerst zelf beseft dat een verandering nodig is of heb je de onverwachte verandering zelf stapsgewijs aanvaard. Je kreeg al een hele tijd om aan het idee te wennen, de eerste shock en grote gevoelens te verwerken en zelfs al praktisch na te denken over een nieuwe gezinsorganisatie en -planning.
Wanneer een jong kind de boodschap te horen krijgt, is er vaak eerst weinig reactie of zelfs ongeloof. Kinderen hebben de neiging om oplossingen aan te reiken, alternatieven voor te stellen. Ze zoeken soms de schuld bij zichzelf en geven aan hoe zij het anders zullen aanpakken in de toekomst. Ze koesteren de hoop op herstel en proberen jou daar met man en macht van te overtuigen.
Jouw kind krijgt vaak niet veel tijd om zich te vinden in deze nieuwe situatie. Want wanneer je kinderen betrekt in het verhaal, sta je vaak aan de vooravond van de vele praktische veranderingen. Heel vaak duurt het niet lang alvorens er een verhuis volgt of één ouder het huis verlaat. Deze shockgolf doet de veilige fundamenten van een kind wankelen. Het kan zorgen voor een verminderd gevoel van veiligheid. Kinderen voelen geen houvast meer en voelen een algemene onrust. Het kan invloed hebben op hun algemene functioneren en welzijn. Het is dan ook erg belangrijk om deze alarmsignalen op te pikken en de hulp te zoeken en bieden die nodig is. Verlies jezelf daarbij niet uit het oog. Naast de zorg voor jouw kind is zelfzorg in deze periode erg belangrijk.
Lees ook: Hoe ga je best om met gevoelens van boosheid?
Tips om als ouder hiermee om te gaan:
|
Karolien heeft de website www.opkindermaat.be gelanceerd, een platform met artikels, tweewekelijks nieuwe ouder-kind spelen die ontlading, ontspanning, coöperatief spel, etc… in de kijker zetten, en gratis downloads die kunnen helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen.
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist