Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?

In dit artikel
Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?

dossier Veel ouders kiezen ervoor om hun kindje door Kind en Gezin te laten opvolgen. Zo zijn er huisbezoeken en vaste contactmomenten het consultatiebureau, waarbij de ontwikkeling en de groei van het kindje in kaart wordt gebracht. Daarnaast screent Kind en Gezin ook op eventuele oog- of gehoorproblemen. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van verborgen reflux?

Gehoortest: rond 3 weken

De gehoortest is een uiterst betrouwbare test om aangeboren gehoorafwijkingen al kort na de geboorte op te sporen. De gehoorscreening wordt uitgevoerd door een verpleegkundige op het consultatiebureau tijdens de eerste levensweken (en liefst voor 3 weken). Zo’n kleine kindjes slapen nog veel, dat maakt het iets makkelijker om de test uit te voeren.

De screening duurt slechts enkele minuten en is pijnloos. Op de beide oortjes wordt een oorkapje gezet, te vergelijken met een hoofdtelefoon, en op het gezichtje van de baby worden elektrodes aangebracht. Alles staat in verbinding met een speciaal toestel, om zo aan de hand van hersenactiviteit het gehoor te monitoren. Bij afwijkende resultaten word je doorverwezen naar een centrum dat gespecialiseerd is in gehoorproblemen bij heel jonge kinderen. Verder onderzoek moet dan uitwijzen of er effectief een probleem is.

Lees ook: Baby stukjes laten eten: hoe werkt de Rapley-methode?

Oogtest: rond 12 maanden en op 30 maanden

Getty_oog_baby_2023.jpg

© Getty Images

Sinds 2013 voert Kind en Gezin een oogtest uit waarmee de meeste factoren die aanleiding geven tot de ontwikkeling van een lui oog en enkele ernstige oogafwijkingen worden opgespoord. De oogtest wordt door de verpleegkundige uitgevoerd tijdens het consult van 12 en 30 maanden. Het kind kan op de schoot van de ouder zitten en het Plusoptix S12R-toestel trekt met een gezichtje, lichtjes en geluidjes de aandacht van het kind. Het toestel geeft meteen aan of er al dan niet risicofactoren voor amblyopie aanwezig zijn. Als dit het geval is, wordt het kind doorgestuurd naar de oogarts voor verder onderzoek. De oogarts kan dan indien nodig een gepaste bril of bijkomende behandeling voorschrijven.


Lees ook: Lui oog (Amblyopie): 'In de praktijk vaak een gebrekkige behandeling'

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.kindengezin.be
https://www.opgroeien.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt