- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- dossierWat is RSV en waarom belanden zoveel baby's met RSV in het ziekenhuis?
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- dossierWelke ziektes kan je krijgen door zwemmen in verontreinigd water?
- dossierParvovirus B19 (vijfde kinderziekte) vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk
Syfilis terug van weggeweest
nieuws
Sinds halverwege de jaren ’90 stijgt het aantal gevallen van syfilis weer, zowel internationaal als in België. Na een jarenlange daling na de Tweede Wereldoorlog nam syfilis in België de laatste jaren weer toe. In 2001, 2002, 2003 en 2004 werden in Vlaanderen respectievelijk 255, 168, 280 en 259 gevallen van syfilis geregistreerd door de Gezondheidsinspectie, terwijl het aantal aangiftes voordien rond de 20 gevallen lag. Hoewel de meeste gevallen voorkwamen bij mannen die seks hadden met mannen, vaak samen met HIV, werd elders in Europa ook een toename bij heteroseksuelen waargenomen. In Nederland wordt een gelijkaardige stijging waargenomen. Vooral in Oost-Europa en Rusland is het voorkomen van syfilis zorgwekkend.
Voor een effectieve bestrijding van syfilis is condoomgebruik en partnerwaarschuwing van groot belang, zeggen Belgische onderzoekers. Bij primaire syfilis is het zinvol de partners van de afgelopen 3 maanden te waarschuwen, bij secundaire syfilis is het zinvol de partners van de afgelopen 6 maanden te waarschuwen, in een verdere fase moeten de partners van de afgelopen 12 maanden gewaarschuwd worden. Bij een bewezen geval van syfilis is het in ieder geval zinvol alle partners met een positieve testuitslag ook te behandelen.
Bij seksueel contact is condoomgebruik (ook bij orale seks) zeer effectief. Net als bij andere soa geldt voor syfilis dat vroeg opsporen en behandelen (indien mogelijk), gekoppeld aan goede voorlichting over veilig vrijen, vooral voor specifieke doelgroepen, de meest gewenste strategie is. Tot slot wordt aanbevolen alle patiënten met syfilis ook te testen op andere soa, vooral op HIV.
Ook wordt gepleit voor een herinvoering van de meldingsplicht door artsen die geconfronteerd worden met een geval van syfilis.