Vaccinatie gele koorts: wanneer nodig?
In dit artikel
Vaccinatie gele koorts: wanneer nodig?
dossier
Gele koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. De overdracht van dat virus gebeurt via de gelekoortsmug. De klachten van gele koorts kunnen variëren van milde griepverschijnselen tot hoge koorts met bloedingen. Eén op de tien personen overlijdt zelfs aan de ziekte. Er is in feite geen behandeling, enkel symptoombestrijding is mogelijk. Wel is er een vaccin tegen gele koorts. Wie een land bezoekt waar gele koorts voorkomt, laat zich het best vaccineren. Voor sommige landen is een vaccinatiebewijs verplicht.
Lees ook: Wetenschappers voorspellen verspreiding tropische muggen
Waar komt gele koorts voor?
© Getty Images
In onze contreien komt de gelekoortsmug niet voor, maar in heel wat landen in Afrika en Zuid-Amerika is dat wel zo. Wie naar die gebieden reist, doet er goed aan om een vaccin tegen gele koorts te laten zetten. Voor bepaalde gebieden in Afrika, zoals Congo, Ivoorkust en Kameroen, is een vaccinatie zelfs verplicht.
Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan je een
detailkaart raadplegen die de risicozones toont, zowel de landen met een laag risico, als de hoogrisicolanden. Ook kan je de aanbevolen preventieve maatregelen bekijken per land.
Lees ook: Op vakantie: welke vaccinaties heb je nodig?
Vaccinatie gele koorts
Het vaccin moet je minimaal tien dagen voor je afreist laten zetten. Daarvoor ga je naar een erkend vaccinatiecentrum. Er zijn centra in Gent, Antwerpen, Brugge, Hasselt, Leuven en Ieper. Je krijgt een officieel vaccinatiebewijs dat in het ‘gele boekje’ wordt genoteerd. Dat bewijs moet je voorleggen als je een land binnenkomt of verlaat waar gele koorts kan circuleren. Het bewijs is levenslang geldig, maar een vaccinatie betekent niet noodzakelijk dat je ook je hele leven beschermd bent tegen gele koorts. Daarom adviseert men een eenmalige booster als je opnieuw een land bezoekt dat op de lijst staat van risicogebieden.
Lees ook: Vaccin tegen gele koorts beschermt levenslang
Lees ook: Hoe kan je online je vaccinatiegegevens bekijken?
Voor wie raadt men een vaccin af?
Personen met bepaalde afweerstoornissen mogen geen vaccin tegen gele koorts krijgen. Ook voor kinderen jonger dan negen maanden raadt men een vaccinatie af. Voor zwangere vrouwen geldt dat ze een vaccin kunnen krijgen als er een wezenlijk risico is. Iemand die borstvoeding geeft, overlegt het best met haar arts of een vaccin al dan niet aangewezen is. Als een vaccinatie niet mogelijk is om bepaalde medische redenen, raadt men af om te reizen naar risicogebieden voor gele koorts.
Lees ook: Op reis: wanneer uw arts raadplegen voor vaccinaties?
Lees ook: Reizen tijdens zwangerschap: welke vaccinaties hebt u nodig?
Bijwerkingen vaccinatie gele koorts
De reacties op het gelekoortsvaccin zijn over het algemeen mild. Ongeveer 20 procent van de gevaccineerden krijgt na een paar dagen last van griepachtige symptomen zoals lichte koorts, spierpijn,
hoofdpijn of misselijkheid. Binnen enkele dagen verdwijnen ze ook weer.
Ernstige bijwerkingen zijn heel zeldzaam. Als ze al optreden, is het vooral bij personen ouder dan 60 jaar en bij personen met bepaalde medische aandoeningen. Bij hen kunnen
allergische reacties,
meningitis, spierzwakte,
verlamming of orgaanfalen optreden.
Neem altijd contact op met je arts als je verdachte symptomen opmerkt na een recente vaccinatie.
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: april 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.