Volwassenen die met kinderen omgaan moeten zich laten vaccineren tegen kinkhoest
nieuws
Kinkhoest (of pertussis) is een ernstige en besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het begin lijkt het een beetje op een verkoudheid, maar het gaat gepaard met heftige en langdurige hoestbuien en een ‘gierende’ ademhaling. Bij zuigelingen kan kinkhoest dodelijk zijn. Bij volwassenen beperken de klachten zich meestal tot een langdurig aanhoudende hoest.
Sinds meerdere jaren wordt een algemene toename van het aantal kinkhoestgevallen vastgesteld, zowel bij (niet-gevaccineerde) zuigelingen onder de 2-3 maanden, als bij jongeren en volwassenen die in hun jeugd gevaccineerd werden. Ook na het doormaken van een natuurlijke kinkhoestinfectie blijkt de immuniteit niet levenslang te zijn.
In België worden alle baby’s op de leeftijd van 8 weken gevaccineerd tegen kinkhoest (en nadien op de leeftijd van 15 maanden en in het eerste leerjaar op de leeftijd van 5-6 jaar). In het derde jaar secundair (14-16 jaar) volgt een herhalingsvaccinatie (met Boostrix, een combinatievaccin tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest). Al deze vaccins zijn gratis.
Om te voorkomen dat u als volwassene baby’s kunt besmetten met kinkhoest, wordt ook een herhalingsvaccinatie aanbevolen voor:
- toekomstige ouders (mag ook tijdens de zwangerschap),
- gezinsleden van jonge baby’s
- personen die kinderen opvangen, zoals de grootouders,
- iedereen die professioneel veel met kleine kinderen omgaan.
Voor volwassenen is deze ‘cocoonvaccinatie’ voorlopig nog niet gratis, maar ze wordt wel gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering.