Waarom moeten ook volwassenen zich laten vaccineren tegen de mazelen?

123-vaccin-spuit-02-19.jpg

nieuws

Bij het woord ‘mazelen’ vrees je als volwassene niet meteen voor je gezondheid. Want mazelen is toch een kinderziekte? Dat klopt maar gedeeltelijk. Ook als volwassene kan je besmet worden en ernstig ziek worden en/of de ziekte verder verspreiden en bijvoorbeeld jonge kinderen besmetten.  

Waarom vaccineren?
Ook al komt de ziekte weinig voor in België, het risico om besmet te raken blijft bestaan. Mazelen is heel besmettelijk en kan zelfs dodelijk zijn. Sinds enkele jaren duikt de ziekte opnieuw geregeld op in Europa, ook in ons land. Het gaat meestal om kinderen en jongeren die niet of onvoldoende waren gevaccineerd, waardoor het mazelenvirus zich kan blijven verspreiden en regelmatig uitbraken optreden.

Voor er gevaccineerd werd tegen mazelen kreeg 95% van de kinderen de ziekte. De gemiddelde leeftijd om mazelen te krijgen bedroeg 5 jaar. Sinds de algemene vaccinatie van jonge kinderen die in 1985 is gestart, is mazelen bij kinderen verminderd en komt de ziekte nu meer en meer op latere leeftijd voor. Vooral jongeren en jonge volwassenen die niet (voldoende) gevaccineerd werden, en de ziekte niet kregen tijdens hun kinderjaren lopen nu risico om mazelen te krijgen. Bijna iedereen die niet beschermd is en in contact komt met het mazelenvirus, raakt besmet.

Wanneer, waar en hoe wordt het vaccin gegeven?

Het vaccin tegen mazelen is een combinatievaccin dat ook beschermt tegen bof en rodehond (rubella). Het vaccin wordt gegeven in twee dosissen:

1ste dosis: op de leeftijd van 12 maanden. Dit vaccin wordt gratis toegediend via Kind & Gezin.
Baby’s die naar een derde wereldland vertrekken of naar een Europees land waar een epidemie heerst, kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gevaccineerd worden. Op 12 maanden moet het kindje dan een tweede spuitje krijgen, en een derde spuitje op de leeftijd van 10-13 jaar.

2de dosis: op de leeftijd van 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar). Dit vaccin wordt meestal op school gratis toegediend door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). 

Wanneer een kind op de leeftijd van 13 jaar geen tweede vaccin ontving, is het mogelijk onvoldoende beschermd en wordt het best een tweede dosis toegediend voor de leeftijd van 18 jaar. Je kan zelf nakijken of jouw kind gevaccineerd is geweest in het vijfde leerjaar. Alle vaccins die door een CLB gegeven worden, worden immers geregistreerd. En ook de meeste huisartsen en kinderartsen registreren hun vaccinaties. Sinds dit jaar kunnen kinderen via hun kids-ID of elektronische identiteitskaart inloggen in een zogenaamde Patient HealthViewer en daar kijken of en wanneer ze gevaccineerd zijn.

Wie moet zich laten vaccineren?

Indien je geboren bent na 1970 en voor 1995, dan is de kans groot dat je geen twee vaccinaties tegen mazelen hebt gehad en dus onvoldoende gevaccineerd bent. Hoe dat komt? Wellicht heb je in je kinderjaren de ziekte nooit doorgemaakt en heb je ook helemaal geen of maar één dosis van het vaccin toegediend gekregen. In die tijd was er namelijk nog geen of een minder systematisch aanbod van een mazelenvaccin. Kreeg je toen geen twee inentingen, dan ben je mogelijk niet of onvoldoende beschermd.

• Indien je geboren bent na 1970 en voor 1995 en geen twee dosissen van het mazelenvaccin hebt gekregen of daaraan twijfelt, moet je je laten vaccineren. Indien je als kind één dosis hebt ontvangen, dan volstaat een tweede dosis. Indien je als kind niet werd gevaccineerd of daaraan twijfelt, moeten twee dosissen worden toegediend. Voor volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts 1 vaccin gehad hebben, is dit vaccin gratis. Na 2 vaccinaties met minimaal 1 maand interval ben je volledig gevaccineerd. Deze vaccinatie gebeurt altijd met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella (MMR VAX PRO).

• Dat geldt zeker voor ziekenhuispersoneel en wanneer je naar een land reist waar veel mazelen voorkomt (vooral derdewereldlanden, maar ook Europese landen waar een epidemie heerst). Bespreek dat met je arts voor je op reis vertrekt.

• Als je niet of onvoldoende gevaccineerd bent en in contact komt met een persoon met mazelen, kan je je nog snel laten inenten. Het vaccin biedt bescherming als het binnen 3 dagen na een contact met mazelen wordt gegeven.

• Zwangere vrouwen mogen niet gevaccineerd worden tegen mazelen. Na de vaccinatie mag een vrouw in de vruchtbare leeftijd minstens gedurende één maand niet zwanger worden.

• Ook mensen met een verminderde immuniteit door een ziekte of behandeling) mogen niet ingeënt worden.

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram