Waarom je voor het doorspoelen best het toiletdeksel sluit
nieuws
Het was corona-advies van de virologen dat velen een maand geleden de wenkbrauwen deed fronsen: sluit het toiletdeksel voor je doorspoelt. Bij het doorspoelen zouden er namelijk partikels van het covid-19-virus in de lucht kunnen komen, met besmettingsgevaar als gevolg. Hoewel het risico op besmetting op deze manier eerder klein lijkt, toont onderzoek dat het toch geen slecht idee is om het advies ter harte te nemen, zeker in openbare toiletten.
Bij verschillende ziektes, zoals darminfecties, is al aangetoond dat de stoelgang van besmette personen ziekmakende virussen of bacteriën kan bevatten. Ook van het covid-19-virus is het genetische materiaal teruggevonden in de ontlasting van patiënten. Sommige patiënten hebben ook darmklachten zoals overgeven, diarree en buikpijn. Dit alles suggereert dat het virus mogelijk overgedragen kan worden via toiletten.
Druppeltjeswolk met virusdeeltjes
Om de mogelijkheid van verspreiding via toiletten na te gaan, hebben onderzoekers van de Chinese Yangzhou Universiteit gedetailleerde computermodellen opgezet. Daarmee simuleerden ze de wervelingen in de toiletpot en de resulterende druppeltjeswolk na het doortrekken. Die simulaties toonden aan dat 40 tot 60% van de druppeltjes ongeveer een meter boven de grond komen, dus hoog boven de wc-bril, en dat die wolk daar minutenlang blijft zweven.
Extra voorzichtigheid
Het risico op besmetting via deze weg lijkt op dit moment dus behoorlijk klein. Maar aangezien het onderzoek hierover nog geen definitief uitsluitsel kan geven, is het toch een goed idee om extra voorzichtig te zijn, zeker in openbare toiletten.
Als je het wc-deksel dicht doet voordat je doortrekt, perk je de druppeltjeswolk al zeker flink in. Verder is het verstandig om de wc-bril van tevoren schoon te maken, omdat daar waarschijnlijk druppeltjes van de vorige doorspoeling op geland zijn. Was ten slotte je handen grondig na elk toiletbezoek, want ook op de doorspoelknop en deurklink kunnen virusbevattende deeltjes zitten. De auteurs van de Chinese studie hopen dat hun bevindingen ook leiden tot de installatie van veiligere toiletten, waarvan bijvoorbeeld het deksel automatisch sluit voor het doorspoelen.
Bronnen:
https://www.newscientist.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://aip.scitation.org
https://edition.cnn.com
https://theconversation.com
Lees ook: Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?