Alles wat je moet weten over vaginal seeding
dossier
Een kindje dat via een natuurlijke bevalling ter wereld komt, krijgt via het geboortekanaal heel wat bacteriën mee die belangrijk zijn voor de opbouw van z’n immuunsysteem. Baby’s die geboren zijn via een keizersnede zouden meer kans hebben om een allergie, astma, hooikoorts en ziektes te ontwikkelen. Is vaginal seeding of microbirthing de oplossing?
Lees ook: Bevallen via keizersnede: verloop en herstel
Wat is vaginal seeding?
Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag
Is vaginal seeding gevaarlijk?
Hoewel er natuurlijk ook voorstanders zijn, zijn de meeste artsen niet onmiddellijk fan van het idee. Volgens Britse dokters is zo’n behandeling zelfs gevaarlijk, omdat bacteriën en virussen makkelijker overgedragen kunnen worden op een pasgeboren baby. Dat schreven ze in het gerenommeerde British Medical Journal. Bovendien zijn baby’s geboren via een keizersnede nog kwetsbaarder en hebben ze al een lagere weerstand. Het gaat vooral om ziektes waarvan je eigenlijk als moeder mogelijks niet weet dat je ze hebt, zoals herpes, chlamydia of streptokokken. Een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van West-Australia wijst bovendien uit dat vaginal seeding niet helpt. “Hoewel we weten dat een keizersnede invloed heeft op de darmflora van het kind, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze verschillen worden veroorzaakt door een gebrek aan blootstelling aan vaginale microben bij de geboorte,” zegt onderzoeker Lisa Stinson.
Zijn er andere manieren om de weerstand van je baby op te bouwen?
Met borstvoeding geef je je kind de beste start, daar zijn alle dokters en onderzoekers het over eens. Daarnaast is het belangrijk om antibiotica zoveel mogelijk te vermijden.Lees ook: Krijg je hangborsten door borstvoeding?
Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?
Bronnen:
https://theconversation.com
https://www.darmgezondheid.nl
https://www.medzineapp.com
https://www.sciencealert.com
https://www.aappublications.org