Bevallen via keizersnede: verloop en herstel
In dit artikel
Bevallen via keizersnede: verloop en herstel
dossier
Een keizersnede is een chirurgische ingreep om een baby via de buikwand ter wereld te brengen wanneer een veilige vaginale bevalling niet mogelijk is. Een keizersnede kan je van tevoren plannen of soms beslist de gynaecoloog tijdens de arbeid om een keizersnede uit te voeren. Er zijn meer risico's aan verbonden dan aan een vaginale bevalling en de herstelperiode is langer.
Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
Geplande keizersnede
© Getty Images
Men kan opteren voor een geplande keizersnede als een gewone bevalling niet mogelijk is of gevaarlijk is voor moeder en kind. Bijvoorbeeld als de baby dwars ligt of als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt.
Daarnaast kan een keizersnede voordelen hebben als je het risico loopt om incontinent te worden voor ontlasting of als je baby een afwijking heeft die een vaginale bevalling moeilijker maakt.
Het is niet altijd duidelijk of een keizersnede al dan niet de juiste keuze is, bijvoorbeeld wanneer de baby in een stuitligging ligt of als je eerder al een keizersnede hebt gehad. Bespreek in dat geval samen met de gynaecoloog de voor- en nadelen van een keizersnede.
Lees ook: Stoelgangsproblemen na de bevalling: aambeien, constipatie of ongewenst verlies
Spoedkeizersnede
Soms blijkt pas tijdens de bevalling dat een spoedkeizersnede nodig is: tijdens de ontsluiting, als er kans is op een zuurstoftekort bij de baby. Ook wanneer tijdens het persen het hoofdje van de baby niet diep genoeg ligt, is een keizersnede beter.
Lees ook: Alles wat je moet weten over vaginal seeding
Natuurlijke keizersnede (gentle sectio)
Bij een gentle sectio verloopt de keizersnede net iets baby- en oudervriendelijker. Zo kan bijvoorbeeld gezorgd worden voor:
- een hogere temperatuur in de operatiekamer
- achtergrond muziek naar keuze
- een venstertje in het doek zodat je kan zien hoe je baby uit je buik komt. Het doek kan eventueel ook omlaag.
- een iets langere wachttijd voor de navelstreng wordt doorgeknipt, eventueel door je partner
- een langer huid-op-huidcontact, wat niet alleen beter is voor mama en baby, maar ook helpt bij het sneller op gang komen van de borstvoeding.
Bespreek op voorhand met je gynaecoloog of op de materniteit wat mogelijk is.
Lees ook: De voordelen van een gentle sectio of natuurlijke keizersnede
Verloop geplande keizersnede
Als de keizersnede gepland is, moet je nuchter naar het ziekenhuis op het afgesproken moment. Je partner zal klaargemaakt worden en mag nadien bij je blijven in de operatiezaal.
Je krijgt een operatiehemd en een infuus met medicatie tegen misselijkheid. Vervolgens zal de anesthesist je epidurale verdoving geven. Daarvoor moet je met een gebogen rug op de operatietafel zitten. Het voelt onaangenaam, maar doet normaal niet echt pijn en duurt ook niet zo lang. Soms moet iemand echter onder algemene narcose worden gebracht, maar dat is een uitzondering. Als de verdoving begint te werken, krijg je een blaaskatheter. Tijdens de ingreep voel je dat ze aan je buik 'trekken', maar voel je geen pijn. Er hangt een soort doek boven je middel, dus zelf kan je je buik niet zien.
Na 10 tot 15 minuten wordt de baby geboren. Hij of zij wordt door een kinderarts onderzocht en op de borst (van de partner) gelegd voor het huid-op-huidcontact. Idealiter, als je borstvoeding wenst te geven, leg je je kindje nu al voor de eerste keer aan de borst. De gynaecoloog zal intussen de keizersnede beëindigen door de verschillende lagen die zijn doorgesneden opnieuw te hechten. Dat duurt nog ongeveer 30 tot 45 minuten. Nadat de vroedvrouw je nog enkele zorgen heeft gegeven, verhuis je naar de kraamafdeling.
Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?
Risico's
De kans op complicaties is bij een keizersnede iets groter dan bij een vaginale bevalling. Mogelijke risico’s zijn:
- Infectie
- Bloedingen
- Een bloedprop kan afbreken en in de bloedbaan terechtkomen (embolie)
- Schade aan de darm of blaas
- Grotere kans op chronische bekkenpijn
- De baarmoederwand kan verzwakken
- Afwijkingen van de placenta in toekomstige zwangerschappen
- Verwonding van de foetus
Lees ook: Keizersnede om niet-medische redenen: gevolgen voor moeder en kind
Herstel
Het herstel van een keizersnede verloopt moeilijker dan van een vaginale bevalling. De blaassonde mag er na 24 uur uit, het infuus na 24 tot 48 uur. Je mag na 24 uur voor de eerste keer rechtstaan, maar verblijft minstens 2 à 3 dagen in het ziekenhuis. Een vroedvrouw of verpleegkundige kan rond de 6de dag aan huis komen om eventuele hechtingen te verwijderen.
Het is heel belangrijk dat je 't rustig aan doet, zodat alle incisies mooi kunnen genezen. Zware zaken (meer dan 5 kg) heffen wordt sterk afgeraden, en ook je rechte buikspieren gebruik je de eerste weken liever niet. Reken ongeveer 6 weken voor je normale activiteiten kan hervatten. Vanaf dan kan je starten met postnatale kinesitherapie om je lichaam weer aan te sterken.
Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.uzleuven.be
https://www.thuisarts.nl
https://my.clevelandclinic.org
Laatst bijgewerkt: mei 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.