Fantoomzwangerschap: baby voelen bewegen terwijl je niet meer zwanger bent

123m-buik-pijn-vr-16-10-19.jpg

dossier

In een studie die eind 2019 werd gepubliceerd, werd gekeken naar de fantoomschopgevoelens die moeders maanden of zelfs jaren na de geboorte van hun kind ervaren. Is het normaal om je baby te voelen bewegen als je niet meer zwanger bent? 

De studie, uitgevoerd door Disha Sasan en zes van haar collega-onderzoekers van de Monash University in Australië, werd in november 2019 gepubliceerd. Het was de eerste keer dat dit fenomeen gerapporteerd werd in de wetenschappelijke literatuur.

Lees ook: Wat is een schijnzwangerschap?

Getty_buik_nagels_lichaam_vrouw_2022.jpg
Uit de studie blijkt dat 40% van de 197 ondervraagde vrouwen een vorm van ‘babyschopjes’ of bewegingen had ervaren, gemiddeld tot 6,8 jaar na de geboorte. Een van de  vrouwen zei dat ze deze fantoomkicks zelfs duidelijk had gevoeld tot 28 jaar na haar zwangerschap.

25% van de vrouwen vonden die fantoomschopjes prettig en positief, terwijl 27% zei dat ze erdoor in de war en van streek waren. “Onze resultaten tonen aan dat fantoomschoppen in de postpartumperiode een veel ervaren sensatie is, die een impact kan hebben op de mentale gezondheid van een vrouw na de bevalling. Het mechanisme van het fantoomschoppen is onbekend, maar het zou gelinkt kunnen zijn met veranderingen in de somatosensorische homunculus (hersengebieden die verband houden met lichaamsgevoeligheid) of proprioceptie (perceptie van de positie van verschillende lichaamsdelen) tijdens de zwangerschap.”

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

minimi_zwangerschap_buikpijn_maandstonden.jpg
Susan Ayers van de City University in Londen gaf commentaar op het onderzoek en plaatste het cijfer van 40% in perspectief. Volgens haar is het onmogelijk om een algemeen beeld te krijgen van het percentage vrouwen dat “getroffen” is door dit syndroom. In feite is het waarschijnlijker dat de betrokkenen vrijwillig hebben gereageerd op het onderzoek.

Wat veroorzaakt deze fantoomschoppen?

Er zijn verschillende hypothesen.

  1. De eerste heeft te maken met hoe de hersenen het lichaam waarnemen (proprioceptie). In feite is het alsof je hersenen wennen aan de bewegingen van je baby, ze inprenten en vervolgens weer uitdrukken. Een beetje zoals het beroemde fantoom ledematen syndroom.
  2. De tweede hypothese heeft betrekking op vrouwen na de bevalling (enkele weken/maanden na de zwangerschap): jonge moeders verwarren de samentrekkingen van de baarmoeder, die nog weken na de geboorte bezig is om “terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm”.
  3. De derde hypothese: vóór de zwangerschap zijn vrouwen niet erg gevoelig voor bewegingen en sensaties. Na de zwangerschap zijn ze gewoon gevoeliger voor deze meer herkenbare sensaties dan daarvoor. Kortom, het is alsof ze zich bewust zijn geworden van hun baarmoeder.
  4. Tot slot kunnen we ons ook afvragen of wat we als baarmoederbewegingen beschouwen niet gewoon samentrekkingen en bewegingen zijn van de darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal, waarvoor we gevoeliger zijn. Zou het kunnen dat deze organen, net als de baarmoeder, getekend zijn door de bewegingen van de baby, toen hij alle ruimte innam en de organen als boksbal gebruikte? 

Lees ook: Getuigenis: “Ik mis mijn zwangere buik”

Bronnen:
https://osf.io
https://www.researchgate.net
https://www.newscientist.com
https://www.cerveauetpsycho.fr

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram