Zwangerschap: wat is de beste reisperiode?
nieuws
Een zwangerschap hoeft uw reisplannen niet te doorkruisen. Maar u moet toch wel rekening houden met bepaalde risico’s en beperkingen. Bespreek dit met uw arts of vraag gespecialiseerd reisadvies.
Ga ook na in hoeverre uw reisverzekering geldt voor eventuele medische problemen die verband houden met de zwangerschap en of u recht hebt op medische repatriëring.
Gezondheidsrisico's
• Statistisch gezien is de kans op de noodzaak van een medische interventie groter voor een zwangere vrouw. Men kan niet altijd voorzien of er problemen zullen optreden tijdens de zwangerschap. Over de kwaliteit van de medische infrastructuur in het land van bestemming moet men zich terecht vragen stellen en informatie inwinnen.
• Op reis is het risico op infecties groter. Infecties kunnen ook moeilijker behandeld worden omdat sommige geneesmiddelen nadelig kunnen zijn voor het embryo.
• Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger gevolgen hebben dan als u niet zwanger bent. Elke situatie die gepaard gaat met hoge koorts kan bijvoorbeeld tot vroeggeboorte leiden.
• Bespreek uw reisplannen alleszins met uw arts wanneer er zwangerschapscomplicaties bestaan zoals een risico op pre-eclampsie bij zwangerschapshypertensie, of risico op hypoglycemie wanneer een vrouw met zwangerschapsdiabetes behandeld wordt met insuline.
Voor vertrek moeten alleszins alle routine zwangerschapsonderzoeken uitgevoerd zijn.
Bij voorkeur worden alle vaccinaties toegediend vóór de zwangerschap. Zo niet worden de inentingen uitgesteld tot na de zwangerschap, tenzij de vaccinatie noodzakelijk is om de zwangere vrouw te beschermen.
Het beste tijdstip
• De ideale periode om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op miskraam en het risico op vroegtijdige arbeid is nog klein.
• Aangezien het risico voor een spontaan miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, kan men een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Reizen als dusdanig verhoogt het risico op een miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt het risico op hevig braken met uitdroging, zeker indien dit zich in tropische temperaturen afspeelt.
• Tijdens het derde trimester moet men vooral bedacht zijn op bloedingen (b.v. placenta praevia), zwangerschapsvergiftiging (“pre-eclampsie”) (hoge bloeddruk, eiwit in de urine, gezwollen voeten) en vroegtijdig breken van de vliezen. Bovendien wordt reizen tijdens het laatste trimester fysiek moeilijker en oncomfortabel.
• Over het algemeen mogen vrouwen na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer nemen en na 36 weken geen enkele vlucht meer. Elke vliegtuigmaatschappij hanteert eigen regels, informeer u vooraf, en hou ook rekening met de terugkeerdatum.
Zorg alleszins voor een attest van een arts met de verwachte bevallingsdatum en een mededeling dat de zwangerschap ongecompliceerd verloopt.
Na de bevalling moet men 7 dagen wachten vooraleer men terug mag vliegen (risico op bloedklontertjes bij de moeder (flebotromboserisico) en de zuigeling moet minstens 7 dagen oud zijn. De behandelende arts levert best een attest af met de vermoedelijke bevallingsdatum.