36 weken zwanger
dossier
Bij het begin van de negende maand is de baby zo ver uitgerijpt dat hij zonder veel problemen kan geboren worden. Ook de longen zijn nu stilaan rijp en voorbereid op de eerste hap lucht.
Meestal bevindt het hoofdje zich in je bekken. Er kunnen misschien nog voedingsproblemen ontstaan, maar het kan ook zijn dat er weinig ondersteuning nodig is.
Mama tijdens week 36
- De bovenkant van de baarmoeder staat nu tegen de ribbenboog aan. Vanaf de bovenkant van het schaambeen tot de bovenkant van de baarmoeder is het ongeveer 32 cm.
- De indaling van de baby is te voelen. Als de baby nu is ingedaald, kan dat voor wat opluchting zorgen. Je longen krijgen weer wat ruimte, je hebt waarschijnlijk ook minder last van maagzuur. Waarschijnlijk zal je wel meer moeten plassen omdat de ingedaalde baby flink op je blaas drukt.
- Zelfs als je tot nu toe geen last had van opgezwollen voeten (oedeem) kun je in de laatste maand van de zwangerschap meer vocht vasthouden. Neem de tijd om een paar minuten met de voeten omhoog of op de linkerzij te liggen. Deze houdingen stimuleren de bloedsomloop.
- Let op: door minder te drinken neemt het oedeem niet af. Je moet nog steeds acht glazen water per dag drinken om afvalstoffen door je nieren te laten verwijderen, om je ontlasting te bevorderen en om je bloedvolume op peil te houden.
- De laatste weken van de zwangerschap zijn vaak vermoeiend en zwaar. Veel vrouwen hebben last van voorweeën en slapen slecht. Neem de laatste weken voldoende rust. Stop tijdig met werken en pas je levensstijl aan. Zo verlopen de arbeid en de bevalling voor de moeder en baby meestal vlotter. Misschien kunnen ouders of vrienden een beetje helpen met huishoudelijk werk, boodschappen doen of zelfs af en toe koken.
Lees ook: Zwangerschapsoedeem: vocht vasthouden tijdens de zwangerschap
Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
- Tegen het eind van de zwangerschap kan je last krijgen van lekkende borsten. Dit komt doordat je borsten, onder invloed van het hormoon prolactine, zijn begonnen met het aanmaken van moedermelk. Je kan een druppeltje lekken, maar ook meer. De melk die je lekt is colostrum, dit is de eerste melk. Colostrum is dik en gelig.
- Een bevalling is altijd pijnlijk. Baringspijn is waarschijnlijk de felste pijn waaraan een vrouw kan blootgesteld worden. Een goede voorbereiding kan helpen om de pijn beter te verdragen. Zorg ervoor dat je goed weet wat er gaat gebeuren en wat je zelf allemaal kunt doen. Stel vragen aan je verloskundige of arts. Zij kunnen je het bevallingsproces en technieken uitleggen. Je weet dan wat er gaat gebeuren en hebt meer vertrouwen in de goede afloop. Om het natuurlijke proces zo goed mogelijk te laten verlopen, kan je op voorhand verschillende bevallingshoudingen en relaxatie- en ademhalingsoefeningen aanleren. Ook bevallen onder hypnose, ofwel hypnobirthing, zou de angst voor ondraaglijke pijn tijdens de geboorte weghalen. Zwangere vrouwen kunnen dit zichzelf aanleren door een training te volgen
- Probeer uitgerust aan de bevalling te beginnen. Als je uitgerust bent, kan je beter tegen pijn. Weet je al wat je wilt doen om straks met de pijn om te gaan? Wil je een pijnstilling? Bespreek dit vooraf met de verloskundige en/of gynaecoloog.
- Een echografie op 36 weken kan aan te bevelen zijn bij twijfel over de foetale ligging en bij vermoeden van een laagliggende placenta.
Lees ook: Wanneer kies je voor een epidurale verdoving of ruggenprik?
- Normaal breken de vliezen pas als de bevalling op gang is gekomen en je al een tijdje weeën hebt. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen mee om de baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. Maar soms breken de vliezen voordat de weeën beginnen en de bevalling op gang is gekomen. Indien de vliezen zijn gebroken, neem je het best contact op met je vroedvrouw en/of (huis)arts. De kans is groot dat je in de komende uren of dagen spontaan weeën krijgt.
- Indien er bij jou of je baby medische problemen optreden, kan de gynaecoloog beslissen om de zwangerschap stop te zetten en in te grijpen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je bloeddruk stijgt of de baby onvoldoende beweegt of groeit. Afhankelijk van de situatie kan de gynaecoloog dan beslissen om over te gaan tot het inleiden van de bevalling. Volgens de ‘Richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevallingen’ van het KCE mag een bevalling pas ingeleid worden vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken, tenzij er dringende medische redenen zijn. Een niet-medische inleiding wordt afgeraden voor 38 volledige zwangerschapsweken.
- Soms loopt een zwangerschap niet helemaal volgens de verwachtingen. Als je gynaecoloog je zwangerschap nauwer wil laten opvolgen, kan een opname op de ‘maternal intensive care’ (MIC) nodig zijn. Dit kan bij verschillende problemen zoals vroegtijdige weeën, zwangerschapsvergiftiging, bloeddrukproblemen, voorliggende placenta … Als je tijdens je zwangerschap moet opgenomen worden in het ziekenhuis, bestaat de behandeling voornamelijk uit het voorbereiden van de baby op een eventuele vroeggeboorte. Monitors en extra echo’s dienen om jou en je baby nauw te observeren.
Je baby tijdens week 36
- De kans dat de baby is ingedaald is nu erg groot. Dit betekent dat de baby tot diep in het bekken zakt. Meestal past het hoofdje mooi tussen de bekkenbotten. Daarom gaan de meeste baby’s automatisch met hun hoofdje naar beneden liggen. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind, dan kan dat indalen later in de zwangerschap plaatsvinden. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap namelijk al wat uitgerekt, waardoor de baby wat meer ruimte heeft.
- Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat jouw kindje nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging (met zijn stuitje naar beneden), dan kan een getrainde verloskundige hem van buitenaf proberen te draaien.
- De botten in de schedel zitten nog niet aan elkaar. Deze losse constructie maakt het hoofd zeer vormbaar, zodat het door het geboortekanaal kan zonder nadelige gevolgen. Deze botten groeien gedurende het eerste levensjaar langzaam aan elkaar.
- De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer, een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Indien de baby deze week ter wereld komen, dan is hij dus waarschijnlijk nog bedekt met dit dunne laagje huidsmeer. De baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht. Het vruchtwater zal dan langzaam van kleur veranderen. Aan het vruchtwater is dan ook te zien of de baby op het juiste moment geboren wordt. Is het vruchtwater kraakhelder zonder vlokjes, dan is het kindje iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater helder met vlokjes, dan is het kind keurig op tijd. Als het vruchtwater melkwit van kleur is, zijn de vlokjes opgelost en is het kindje iets te laat geboren.
Lees ook: Wat is een stuitligging en is het gevaarlijk?