De term 'suikers' verwijst doorgaans naar een groep koolhydraten die zoet van smaak zijn. Suiker wordt veel gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en dranken. Er zijn verschillende soorten suikers zoals glucose, fructose en lactose, die elk hun eigen kenmerken en functies hebben.
Suiker levert energie maar bevat geen andere voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Hoewel suiker een bron van snelle energie kan zijn, wordt het vaak geassocieerd met negatieve gezondheidseffecten zoals het risico op diabetes en obesitas. Het is daarom belangrijk om met mate suiker te consumeren.
1 op 10 mensen heeft suikerziekte, maar 1 op 3 weet het niet. Weet jij hoe je suikerziekte kan vermijden of wanneer je je moet laten testen? Kunnen we beter geen suikers eten? Wat met 'snelle' en 'trage' suikers? Alle antwoorden hoor je in deze podcast-aflevering over suiker en suikerziekte.
Ze hebben alle zes iets met koolhydraten en suiker te maken, maar wat is nu precies het verschil tussen al die ‘-oses’? Zijn ze allemaal dikmakers, of valt dat eigenlijk best mee?
Er bestaan veel verhalen over de negatieve invloed van suiker op onze gezondheid, maar niet alles is ook wetenschappelijk bewezen. Het verband tussen suiker en overgewicht bijvoorbeeld, is niet zo simpel. Een woordje uitleg.
Het lijkt een makkelijke manier om af te vallen, maar kan je lightproducten ook werkelijk veilig gebruiken voor een maatje minder? En zijn ze gezonder dan ‘gewone’ voedingsmiddelen?
Sommigen beweren dat diëten die suiker volledig weglaten uit het voedingspatroon aandoeningen zoals diabetes type 2 kunnen voorkomen en zelfs genezen. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan Diabetes Liga.
Kan chocolade diabetes type 2 in de hand werken of de aandoening net voorkomen of bestrijden? Dr. ir. Eric De Maerteleire, auteur van verschillende boeken rond voeding en gezondheid, vertelt ons over de mogelijke gezondheidsvoordelen en risico's van chocolade, en de impact ervan op diabetes type 2.
De term 'candida-syndroom' of 'chronische candidiasis' wordt vaak gebruikt om gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en geheugenverlies te verklaren, waarbij een overgroei van Candida albicans-schimmels in de darmen de oorzaak zou zijn.
Er bestaan veel verhalen over de negatieve invloed van suiker op onze gezondheid, maar niet alles is ook wetenschappelijk bewezen. Het verband tussen suiker en overgewicht bijvoorbeeld, is niet zo simpel. Een woordje uitleg.
In sommige landen wordt fruitsap in dezelfde categorie geplaatst als frisdrank door een vergelijkbare hoeveelheid suiker. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het antwoord veel genuanceerder is, vertelt dr. Ir Eric De Maerteleire, en dus zet hij voor ons de voordelen en nadelen van fruitsap op een rij.
Volgens cijfers van de Diabetes Liga leven in Vlaanderen ongeveer 600.000 mensen met diabetes. In 90 tot 95% van die gevallen gaat het daarbij om type 2-diabetes, waarvan we weten dat er een sterk verband is met zwaarlijvigheid. Maar hoe krijg je van obesitas nu suikerziekte?
De grote supermarktketens in België hebben in 2024 tot 40 procent meer alcoholvrije dranken verkocht in vergelijking met het jaar ervoor. Maar hoe gezond is alcoholvrij bier? En waarom zit er in alcoholvrije dranken soms toch nog een beetje alcohol? Dr. Ir Eric De Maerteleire, auteur van verschillende boeken rond gezondheid en gezonde voeding, geeft duiding.
Er zijn mensen die geloven dat als we kauwgom doorslikken, het zeven jaar lang onverteerd in de darmen blijft zitten. Anderen geloven dat hun maag zal dichtslibben of dat de darmen aan elkaar zullen plakken. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt als je kauwgom doorslikt?
Het klinkt misschien verrassend, maar tandbederf (cariës) kan daadwerkelijk besmettelijk zijn. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor, omdat hun gebit nog volop in ontwikkeling is. Hoe kan je gaatjes in je tanden ‘doorgeven’?
Al gaat het om een subtiel klankverschil: speculaas en speculoos zijn wel degelijk andere koekjes. Het verschil zit hem in de smaakmakers en in de herkomst: speculoos is van Belgische makelij, speculaas is zijn Nederlandse evenknie.
Tanderosie is een progressieve slijtage van het tandglazuur, wat leidt tot gevoelige tanden, verkleuring, en in ernstige gevallen zelfs verlies van tandstructuur. Wat kan je doen?
Spelt(brood) zou veel gezonder, lichter verteerbaar zijn en veel minder calorieën bevatten dan tarwe en andere graansoorten. Het zou ook heel wat gezondheidsvoordelen opleveren, terwijl tarwe net wordt gelinkt aan onder andere overgewicht, diabetes, allergieën en gewrichtsklachten. Is dat terecht?
Rozijnen zijn gezonder dan snoep, maar de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, is vergelijkbaar. Ze zijn echter wel beter voor je bloedsuikerspiegel en bevatten ook veel waardevolle voedingsstoffen. Minder bekend is dat ze ook veel pesticiden bevatten.
Hoewel het klassieke ontbijt met brood nog steeds een vooraanstaande plaats inneemt, groeit ook in België de belangstelling voor ontbijtgranen of cereals. Wat is de gezondste keuze?
Een voedingspatroon met minder koolhydraten en juist meer vetten geeft vaak hele goede resultaten. Diëtist Conny Hoek legt uit waarom en of een koolhydraatarm dieet nog meer voordelen heeft. Op je bloeddruk en cholesterol bijvoorbeeld.
Een suikervrij dieet beperkt toegevoegde suikers. Die zitten ook verborgen in voedingsmiddelen zoals pastasaus. In extremere versies van een suikervrij dieet moet je ook voeding vermijden met natuurlijke suikers zoals fruit en groenten.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings en portiegrootte.Welke toppings kies je best, en welke zou je beter vermijden? En hoe zit het met een pizzabodem gemaakt van groenten of een wrap?
Confituur bestaat in alle geuren, kleuren en smaken, maar hoe gezond is confituur eigenlijk als broodbeleg? Wat maakt confituur gezond of ongezond, en hoe kunnen we zelf confituur maken die arm is aan suiker, maar toch rijk aan smaak?
Wie lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie verdraagt geen gluten. Bij die personen beschadigen gluten de darmvlokken in de dunne darm waardoor die niet meer behoorlijk kan functioneren. Wat mag je wel eten en wat beter niet?
Bananen zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook veel voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de voedingswaardes van een banaan naarmate deze rijper wordt? En is een bruine banaan nog steeds gezond?
De bloedsuikers van een diabetespatiënt laten voortdurende schommelingen zien, samenhangend met de insulinetoediening , de activiteit, de voeding, stress en andere factoren. Via bloedsuikercontroles kan men bepalen hoeveel insuline er nodig is op dat moment.
Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties. Wat bestel je dan best?
Insulineresistentie treedt op wanneer cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet reageren zoals ze zouden moeten reageren op insuline, een hormoon dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onbehandeld kan insulineresistentie ernstige gevolgen hebben.
Bij hyperglycemie is het suikergehalte in je bloed te hoog. Een ‘hyper’ komt vooral voor bij mensen met diabetes. Het lichaam maakt te weinig insuline aan, of de insuline werkt niet naar behoren waardoor glucose zich ophoopt in het bloed. Zonder behandeling kan hyperglycemie ernstige gevolgen hebben.
Dit jaar starten moslims de ramadan op zaterdag 9 maart. Ze vasten dan een maand lang elke dag, tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor diabetespatiënten is dat echter niet evident.
Cola staat bekend om zijn zoete smaak, maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel suiker er in één blikje of flesje zit? En is cola zero dan beter, of lijkt het alleen maar zo?
Naarmate we ouder worden, worden onze voedingskeuzes steeds belangrijker om gezond te blijven. Rijst en pasta zijn basisvoedingsmiddelen in veel culturen en kunnen absoluut deel uitmaken van een evenwichtig dieet als ze met mate worden geconsumeerd. Maar wat is dan de juiste portie rijst of pasta per persoon?
Honing is een populair product omwille van de heilzame effecten op de gezondheid. De prijzen van honing lopen echter sterk uiteen. Wat is het verschil tussen dure en goedkope honing?
Ketchup is gemaakt van tomaatjes en zou dus gezond moeten zijn. Ketchup bevat inderdaad weinig vet en alle gezonde voedingsstoffen van gekookte tomaten, maar het is wel een suikerbommetje! Van deze suikervrije bereiding mag je smullen naar hartenlust.